Sreda 17.11.2010.
13:05
N. Jokić - Vesti

Francuski lek ubijao 30 godina

Lek "mediator" zabranjen je u novembru 2009. godine mesec dana kasnije (u decembru 2009.) bilo registrovano 200.000 pacijenata koji su ga još uvek upotrebljavali. U toku 2008. godine u Francuskoj je prodato oko šest miliona kutija ovog leka.

Lek ubica


Studija, čiji sadržaj prenose juče svi francuski mediji, pokazuje da je nakon uzimanja "mediatora" više od 3.500 pacijenata dospelo u bolnicu zbog ozbiljnih oštećenja na srcu.
 

Nije registrovan

 

Građani Srbije mogu biti mirni, lek "mediator" francuske kompanije "Servier" ne nalazi se u srpskim apotekama, a portparol Agencije za kontrolu lekova i medicinske opreme Aleksandar Tucović za "Vesti" još kaže:


- Lek "mediator" namenjen gojaznim dijabetičarima ne samo da se ne nalazi na srpskom tržištu već nikada nije ni bio registrovan u našoj zemlji. Jedino ga je bilo moguće nabaviti švercerskim kanalima, da li je toga bilo mogu da utvrde samo inspekcijske službe i istražni organi - rekao je Tucović.

"Zdravstvene vlasti nisu povukle lek uprkos mnogim opomenama.

Takođe su sa velikim zakašnjenjem analizirale učinak i posledice tog leka koji se prodavao tokom 33 godine - izjavila juče je dr Fašon, pulmolog i autor knjige "Mediator" teško optužujući državu.


Doktorku Frašon je u junu ove godine tužila laboratorija "Servier" zbog prvobitnog naslova njene knjige koji je glasio "Mediator - koliko mrtvih?"


Sud je dosudio da se naslov cenzuriše i svede na "mediator" a izdavač je osuđen da plati globu.

Direktor Zavoda za socijalno i zdravstveno osiguranje Žan Marimber izjavio je na konferenciji za novinare da se poziv na hitan pregled odnosi naročito na pacijente koji su lek uzimali tri meseca i više od januara 2006. godine.


- Srčane tegobe se javljaju uglavnom tokom prve dve godine uzimanja "mediatora" i tokom dve godine nakon prestanka trošenja ovog leka - rekao je Marimber. 

2024 © - Vesti online