Sreda 17.11.2010.
05:50
Tanjug

Odšteta za bivše zatvorenike Gvantanama

Ozloglašeni zatvor: Gvantanamo



Nakon višemesečnih pravnih prepirki, britanske obaveštajne agencije su izabrale da "regulišu" tužbu kako bi izbegle veoma skup i dug sudski proces tokom kojeg bi otvorena svedočenja tajnih agenata mogla ugroziti nacionalnu bezbednost, rekao je danas AP-u zvaničnik britanske vlade pod uslovom da ne bude imenovan.


Najmanje sedam bivših zatvorenika dobiće odštete i najmanje jedan će dobiti više od milion funti (1,6 miliona dolara), rekao je AP-u drugi izvor koji je imao prilike da vidi detalje dogovora postignutog tokom vikenda i koji je takođe govorio pod uslovom da ne bude imenovan jer su advokati odlučili da će detalji ostati poverljivi.


Britanski obaveštajci nisu optuženi da su lično mučili zarobljenike već su bivši zatvorenici naveli da su britanski zvaničnici povredili međunarodni zakon time što su znali za mučenja i zlostavljanja a nisu ništa uradili da ih prekinu.


Isplate odšteta otvaraju pitanje da li će i drugi bivši zarobljenici Gvantanama, oni van Britanije, tražiti odštete iako britanska vlada nije priznala svoju krivicu.
Ovo je prvi slučaj isplate odšteta bivšim zatvorenicima Gvantanama.

2024 © - Vesti online