Sreda 17.11.2010.
16:54
Vestionline

Najstariji grad na Balkanu

Kostrum danas
 


Građen je od krupnog kamena, a ime je dobio ime od latinskog imena za logor, kostrum. U mestu Potkom su sačuvani temelji crkve svetog Ilije koji potiču iz 14. veka.

Ukleto blago


Predanje kaže da je na vrhu koji se uzdiže nad Dabarskim poljem jedna od tri sestre po imenu Straževica izgradila sebi crkvu o kojoj se i danas ispredaju priče. Jedna kaže da na tom mestu još mogu naći ostaci crkvenog temelja pod kojima je sakriveno zlato. Ali, svakog ko bi dolazio da blago otkopa, sprečio bi jak vetar i dogodila bi mu se neka tragedija u porodici.

Ktitori su joj bili plemići Pićevići, savladari župe Dabar sa Sankovićima, jednom od najjačih vlastelina srednjovekovne zemlje Hum. Iz tog doba su sačuvane crkva Svete Trojice na Gorici, kao i crkve i na Trusini i u Ljutom Dolu.

Svi su na listi nacionalnih spomenika, na kojoj se još nalaze i jedna od najvećih nekropola stećaka na Balkanu, kao i džamija Sefer-age Begovića u Dobrici, najstarija u ovoj oblasti.


Zahvaljujući blizini mora, klima u Berkovićima je pitoma, sa blagim zimama i letima koja bi bila vrela da ih ne ublažava stalno strujanje svežeg, čistog vazduha.

Naučnike, ali i sve brojnije goste privlači Sunićka pećina u Hateljima, po lepoti ravna čuvenoj Postojinskoj jami u Sloveniji, kao i pećina Ratkovača, koja se sastoji od više dvorana i jezera, i bogata je pećinskim nakitom.

Pored te pećine se nalazi vodopad reke Opačice, visok više od 150 metara koji se zimi pretvara u fascinantnu ledenu gromadu.

2024 © - Vesti online