Utorak 16.11.2010.
15:47

Nekrunisani kralj srpskog podzemlja


Jovan Belimarković
 

Liberali okupljeni u toj skupštinskoj stranci bili su brojniji i od Garašaninovih konzervativaca i od Filipovih pristaša, ali nisu imali dovoljno ugleda u narodu. To je bila mešavina starih obrenovićevaca koje je vreme pregazilo i mladih, nepoznatih činovnika, dok su konzervativci imali visoko činovništvo i sve priznate državnike tadašnje Srbije.

Garašaninu je pod kontrolu stavljena policija, a liberalu Stevči Mihailoviću vojska, ali te formacije nisu bile jedina oružana sila Srbije.


Još ranije je po naređenju Aleksandra Karađorđevića bila obrazovana Građanska garda pod komandom Jovana Belimarkovića, ali je najmoćniju paravojsku imao gazda Filip Stanković, Milošev agent u Srbiji, koji je dugo bio nekrunisani kralj srpskog podzemlja.

Na platnom spisku je imao 400 pešaka i 200 konjanika probranih među najgorom fukarom u zemlji: zloglasnim kavgadžijama, bekrijama, lopovima, uhodama. Filip je karijeru mafijaša počeo kao sluga, potom aščija, a nastavio kao kockar, trgovac, uterivač dugova, zelenaš, robijaš, švercer, i često, odmetnik od zakona.

Njegovo vreme je opisao istoričar Slobodan Jovanović: "Kao kakav krdžalija, on krstari po varoši danju i noću sa svojim ljudima, ne vodeći računa ni o jednoj državnoj vlasti.

Jedne noći, po njegovoj naredbi, stražar ne pušta iz kuće i samog Iliju Garašanina. Garašanin je, istina, namesnik i ministar unutrašnjih dela, ali je stražar radio ono što mu je gazda Filip naredio".

U prevratu 1858. gazda Filip je video priliku da se obogati, pa je, snabdeven novcem iz Miloševe blagajne, počeo da se obračunava sa svim Miloševim protivnicama, ne birajući oruđe i načine.

2024 © - Vesti online