Utorak 16.11.2010.
16:56
Tanjug

Bušovi memoari plagijat?

Lenj i za pisanje: Džordž Buš
 


Liberalno orijentisani sajt objašnjava da je izdavačka kuća Kraun (Crown) od Buša dobila "kompilaciju izanđalih anegdota preuzetih iz memoara koje su prethodno objavili njegovi saradnici", poput generala Tomija Frenksa, glavnokomandujućeg invazionih snaga na Avganistan i Irak.


Buš se nije libio da "pozajmljuje" delove iz raznih eseja i novinskih članaka, i da događaje koje su drugi opisali, i u kojima nije učestvovao, predstavi kao deo ličnog iskustva.


Autor članka Rajan Grim tvrdi da je Buš previše lenj da bi napisao memoare. "Princip jedne takve knjige je da pruži autorovu verziju događaja, dok je Bušov princip da objavi kompilaciju tuđih verzija", ističe Grim.


Kao primer Bušovih "izmišljotina", navodi se odlomak u kojem bivši američki predsednik prepričava jednu anegdotu sa inauguracije avganistanskog predsednika Hamida Karzaija kojoj nije čak ni prisustvovao.


Da ironija bude veća, ističe Grim, preuzeti su i delovi knjiga Boba Vudvorda i Roberta Drejpera koje su za vreme Bušove administracije bile ocenjene kao "neverodostojne".


Bili oni plagijat ili ne, Bušovi memoari beleže rekordnu prodaju. Očekuje se da prvi tiraž od milion i po primeraka bude uskoro rasprodat.

2024 © - Vesti online