Ponedeljak 23.11.2009.
18:20
Tanjug

Pronađen novinar ubijen pre 24 godine

Britanski novinar Alek Kolet
U saopšenju se navodi da su DNK testovi potvrdili da pronađeni ostaci tela pripadaju tada šezdesetčetvorogodišnjem Aleku Koletu koji je otet 1985. godine tokom građanskog rata u Libanu, prenela je agencija Rojters.

Kolet je tada bio u palestinskom kampu u Bejrutu na zadatku Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarnu pomoć Palestincima, kada je otet. Sledeće godine, grupa povezana sa liderom palestinske gerile Abu Nidalom saopštila je da je britanski novinar ubijen u znak odmazde zbog američkog bombardovanja Libana.

Ostaci britanskog novinara otkriveni su ne severu Libana prošle nedelje gde su forenzičari pronašli ostatke dva ljudska tela. UN će pronađene delove tela Koleta prebaciti u Veliku Britaniju.

Nidal, čije je pravo ime Sabri al-Bana, nekada je bio ono što je danas Osama bin Laden - najtraženiji svetski terorista, prenose agencije.

Svakoga ko je je pristajao na dogovor sa Izraelom smatrao je ljutim neprijateljem, a od Jasera Arafata i Palestinske oslobodilačke organizacije kao umerene, odvojio se 1974. godine. Nidal je pronađen mrtav u svojoj kući u Iraku 2002. godine.

2024 © - Vesti online