Sreda 17.11.2010.
08:00
Vestionline

Navika koja uklanja 24 bolesti

Odvojite li malo vremena za brzu dnevnu šetnju, smanjićete opasnost od pojave niza bolesti i usporiti propadanje tela usled starenja.Naučnici su do ovog zaključka došli nakon što su pregledali 40 prethodnih studija koje su sprovedene u poslednje četiri godine.

Biti u formi i aktivan jednako je dobro kao i biti nepušač – ovim dvema odlukama možemo znatno duže održati dobro zdravlje.


U sklopu studije ljudi su se kretali 150 minuta nedeljno, po 30 minuta žustrog hoda ili vožnje biciklom pet dana nedeljno. Ova navika pokazala je u direktnu povezanost s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sve je više dokaza da svakodnevno kretanje smanjuje i rizik od demencije u starosti. Među drugim koristima su manji rizik od osteoporoze, dijabetesa tipa 2, depresije, gojaznosti i visokog krvnog pritiska.

Naučnici su ustanovili da je i svakodnevna polusatna šetnja povezana s nižim rizikom od pojave raka, posebno raka debelog creva. Ukoliko šetnja potraje celi sat, povećavaju se i koristi.

Osim toga, muškarci koji ne sede toliko na poslu imaju i manji rizik od pojave raka prostate. A fizička aktivnost kod obolelih od raka poboljšava i oporavak.

Fizijatar Leslie Alford, s britanskog Univerziteta East Anglia, kaže: "Naše telo zahteva određenu razinu aktivnosti kako bi funkcionisalo optimalno. No, mnogima to ne uspeva zbog modernog načina života, pa uglavnom sedimo."

2024 © - Vesti online