Utorak 16.11.2010.
13:15
Tanjug

Suroi: Priština i Beograd imaju samo politička pitanja

Veton Suroi

U intervjuu redakciji BBC-a na albanskom, Suroi je rekao da su sva pitanja između Prištine i Beograda politička, tako da proces pregovora mora da bude ambiciozniji nego što je to najavljeno.

"Reč je o dijalogu koji krije ozbiljan proces, koji bi trebalo da se odvija. To su pregovori o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ovaj proces bi trebalo da bude mnogo ambiciozniji nego što je najavljeno. Najavljene su navodno tehničke teme, ali Kosmet i Srbija nemaju tehničkih problema, svi ovi problemi koje treba rešiti su politički", rekao je Suroi, koji je učestvovao u neuspelim pregovorima u Beču.

On je naglasio da je sada "potreban potpuno drugačiji pristup, kao deo pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, budućnosti Kosova i Srbije, kao država u EU. Ako je tako, onda da vidimo šta proces normalizacije treba da donese, tako da ove zemlje budu deo Evropske unije“.

Suroi smatra da su vanredni izbori pokazatelj emancipacije, pod uslovom, kako je upozorio, da se "ne ponove smetnje i krađa glasova, kao što se desilo na prethodnim izborima." On je kaže da je dobra vest uključivanje pokreta "Samoopredeljenje" u izborni proces.

"Oni imaju svoje političke poruke, privući će svoj segment stanovništva i biće mnogo bolje aktivnosti u parlamentu. Nadam se da će dati dinamiku rada parlamenta za koji ne može da se kaže da ima mnogo toga da se pohvali poslednjih godina“, podvukao je Suroi.

2024 © - Vesti online