Ponedeljak 23.11.2009.
17:57
Vestionline, Biznis. ba, Poslovni dnevnik. hr

Hrvatima nabavka, Miškoviću zarada

Hrvatski ministar zdravlja: Darko Milinović

Službeno u Srbiji tvrde da veledrogerija "Jugohemija", koja je u većinskom vlasništvu Miroslava Miškovića, nabavlja vakcinu direktno od švajcarskog proizvođača, jer je Novartisova ponuda jedina zadovoljila kriterijume javne nabavke. Međutim, hrvatski ministar zdravlja potvrdio je da će Mišković zapravo preko Hrvatske uvesti Novartisovu vakcinu u Srbiju.

 

Ministrov sin ima H1N1

Početkom novembra, u Hrvatskoj je bilo 2.500 obolelih od novog gripa, a među zaraženima je i 16- ogodišnji sin ministra zdravlja Darka Milinovića.

Ministar je izjavio da njegov sin Marko ima blaže simptome bolesti, leči se kod kuće i ne prima antivirusne lekove.

Hrvatski i bosanski mediji prenose da je tajnost rezultat političke odluke donete da bi se izbegla afera koju bi izazvala činjenica da vakcine nabavlja hrvatska kompanija.

Međutim, u poslovnim krugovima u Srbiji spekuliše se da je Imunološki zavod “zaboravljen” kako bi deo zarade na vakcinama otišao Miškovićevoj "Jugohemiji", pogotovo zato što je vakcina u Srbiji za gotovo dva evra po dozi skuplja nego u Hrvatskoj.

Cena doze u Hrvatskoj iznosi 6,5 evra, a u Srbiji 8,5 evra. Sve te spekulacije koje se vrte po medijima izazvale su burnu reakciju predstavnika Novartisa koji su čak zapretili obustavom isporuke vakcine ako se afere ne stišaju, saznaju hrvatski mediji.

Tatjana Sindik Milošević

Direktorka Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević posao u Srbiji najavila je kada je izbila afera sa nabavkom vakcina u Hrvatskoj. Sindik-Milošević potvrdila je da pregovara sa Srbijom, Makedonijom i Albanijom, a ukupan iznos od prodaje u regiji kretao se oko 300 milijuna kuna.

Direktorka je "Poslovnom dnevniku"  potvrdila da je posao u Makedoniji propao, jer su Makedonci prekasno naručili, ali da će uspeti da plasiraju vakcine Srbiji.

Istovremeno, u Srbiji je objavljeno da će "Focetriu" distribuirati "Jugohemija" koja posluje direktno sa Novartisom.

 

Deo srpske stručne javnosti optužio je Ministarstvo zdravlja da je namestilo tender za Miškovića, jer je kineska kompanija, čija je ponuda odbijena, Novartisov dugogodišnji partner. Nakon zaključivanja tendera u Srbiji, Novartis je preuzeo većinski udeo u toj kineskoj kompaniji čije je vakcine nudio Torlak, prenose hrvatski mediji.

Ranko Dakić

Direktor Torlaka Ranko Dakić potvrdio je da je Novartis kupio upravo vakcine koje je Torlak nudio tenderskoj komisiji za svega 3,9 evra po dozi.

“Ne želim da raspravljam o kriterijimuma tendera, jer onaj ko ga raspisuje ima pravo na svoje uslove. Međutim, kineska kompanija poslednje dve godine "Novartisu" prodaje gotove vakcine u takozvanom ‘bulku', odnosno rinfuzi,” izjavio je Dakić za hrvatski "Poslovni dnevnik".

Švajcarska farmaceutska kompanija Novartis objavila je da preuzima 85 posto udela u kineskoj kompaniji "Zhejiang Tianyuan Bio-pharmaceutical Co", svom partneru u izradi vakcine protiv novog gripa H1N1. Novartis je najavio petogodišnji plan ulaganja u Kini vredan ukupno milijardu dolara.

2024 © - Vesti online