Utorak 16.11.2010.
06:44

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

U Srbiji je pamet uvreda

Uroš Petrović, dizajner i inženjer tekstila, književnik i predsednik srpske Mense, rođen je pre 43 godine u Gornjem Milanovcu. Bavi se pisanjem, ilustrovanjem, fotografijom i dizajnom.

Uroš Petrović sa đacima jedne osnovne škole

Napisao je osam knjiga i zasadio devet stotina plemenitih stabala po čitavoj Srbiji. Ni slikanje za njega nema tajni. Njegovu sliku "Fantastična džungla" dugačku 12 metara krasi preko tri stotine skrivenih neobičnih životinja, biljaka i pečuraka. Knjige su bukvalno svuda. Na policima, u hodniku, u podrumu, iznad kreveta...

Od prirodnjačkih enciklopedija do svetskih klasika, knjiga na engleskom i jeftinih kiosk izdanja. Za razliku od onih koji su svoju inteligenciju iskoristili da bi otišli daleko u nauci, Petrović se okrenuo ka tome da što veći deo vremena provodi radeći stvari koje voli. Da bi mogao da živi od književnosti, dizajna i fotografije, trebalo je izboriti se.

Privremeni kamiondžija


Nikola Kraljević, član Mense Srbije, na prestižnom Filozofskom fakultetu u Sankt Peteburgu diplomirao je logiku i bio najbolji student u svojoj generaciji.

 

U Rusiji se sam izdržavao, a kući je dolazio s našim kamiondžijama, pravio im društvo na dugom putovanju.

 

Za vreme letnjeg raspusta položio je za dozvolu E kategorije za drumske krstarice, pa je i sam vozio deo puta koji je trajao i po nedelju dana. Kad je završio studije, nastavio je da radi jedno vreme kao vozač.

- Izbegavam velika, pažljiva planiranja i puštam da stvari, u dobroj meri, idu nekim svojim tokom. Tako je bilo i kada sam se oženio.

A neke druge odluke donosio sam uz duboko razmišljanje. Kad sam odlučio da kupim psa, proučavao sam enciklopedije tri godine - smeje se Uroš.


Članstvo u Mensi, iako samo po sebi ne donosi nikakvu korist, omogućilo mu je da upoznaje i da se druži s ljudima veoma sličnih ideja i interesovanja.


- Preko "Nikola Tesla" centra, Mensinog odseka za darovite, upoznao sam naše ljude koji studiraju i rade na najprestižnijim univerzitetima na svetu, na Jejlu, Harvardu, Kolumbiji.

Oni su, u izvesnom smislu, jedina naša istinska diplomatija - objašnjava Uroš.
 

Ipak, u Srbiji kao da se ništa nije promenilo od Radoja Domanovića. Pamet se ponegde smatra opasnom bolešću i s tim se ne treba previše hvaliti. Negde bi se to moglo protumačiti kao opasna uvreda.


- Kad malo bolje razmislim, inteligencija jeste bolest, ali, na sreću, nije zarazna - nasmejao se Uroš.

Sutra čitajte nastavak teme: Srpski političari: Ko se boji IQ testa?

Profesorke za ugled


Dve "mensine" genijalke koje na najbolji način predstavljaju Srbiju jesu doktorke Sofija Stefanović i Ivana Drobnjak. Sofija je docent na katedri za fizičku antropologiju pri Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

Usavršavala se na univerzitetima u Hajdelbergu i Kembridžu i postigla zapaženi međunarodni uspeh svojim otkrićima baziranim na ostacima kulture Lepenskog vira.

 

Posao na univerzitetu, ali britanskom, našla je i Ivana Drobnjak. Rođena je u Prijepolju, a Matematički fakultet u Beogradu završila s prosekom ocena 9,29. Na Oksfordu je završila magistarske i doktorske studije. Dobitnica je mnogih nagrada, a na Oksfordu predaje predmete koji su vezani za primenjenu matematiku.

2024 © - Vesti online