Ponedeljak 15.11.2010.
15:31
Vestionline

Služen prvi parastos patrijarhu Pavlu

Episkop hvotanski Atanasije Rakita služi parastos patrijarhu Pavlu
 

Njegovo službovanje na mestu prvog među jednakim arhijerejima, dugo gotovo dve decenije, posebno je obeležilo ratne godine na prostoru nekadašnje Jugoslavije kada je poručivao da su "svi ljudi deca Božja".


Patrijarh Pavle je preminuo 15. novembra 2009. i po sopstvenoj želji sahranjen je u porti manastira Rakovica u Beogradu.

Patrijarh Pavle će u istoriji srpskog naroda ostati upamćen po svojim delima, skromnosti i životu koji je u potpunosti bio posvećenom Jevanđelju.

Patrijarh Irinej Gavrilović sa srpskim vladikama parastos će služiti 17. novembra, pre početka zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Parastos na grobu patrijarha Pavla u manastiru Rakovica u Beogradu
 

Dan kasnije, 18. novembra, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu biće održana duhovna akademija posvećena patrijarhu Pavlu na kojoj će pored patrijarha Irineja govoriti načelnik Vojnomedicinske akademije Miodrag Jevtić i otac Metodije iz Cetinjskog manastira koji sa patrijarhom Pavlom proveo poslednje dane njegovog života.

Prvi godišnji pomeni za upokojenje duše patrijarha Pavla u Carstvu nebeskom gde pravednici počivaju služeni su u subotu u manastiru Rakovica gde je služio prota Radič Radičević, kao i u bogomolji na VMA gde su činodejstvovali sveštenici Slobodan Nikolić iz Užica, Ratko Savić i Nebojša Topolić iz Beograda.

Patrijarh Pavle je poslednje dve godine svohg života proveo na VMA, teško bolestan.

2024 © - Vesti online