Ponedeljak 15.11.2010.
14:53
Srna

Ljudska civilizacija počela kod Prokuplja!

Bakreni sud pronađen na lokalitetu Pločnik
 

Bakreno oruđe - sekire, čekići, kuke i igle - pronađene su uz ostale predmete iz naselja koje je izgorelo pre oko 7.000 godina u Pločniku, nedaleko od Prokuplja i 200 kilometara južno od Beograda.

Selo je postojalo oko osam vekova pre uništenja u velikom požaru, posle čega su ga stanovnici napustili. Međutim, ono što je ostalo iza njih, ukazuje na najranije poznato pronalaženje i oblikovanje metala.

"To je zaista senzacionalno", rekao je profesor arheologije na nemačkom Univerzitetu "Tibingen" Ernst Pernička, koji je nedavno posetio Pločnik, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Do sadašnje naučne teorije su tvrdile da su rudarstvo, izvlačenje i obrada bakra počeli u Maloj Aziji i da se odatle raširili po celom svetu.

Profesor Pernička ističe da otkriće u Pločniku sada ukazuje na verovatnoću postojanja paralelnog i istovremenog razvoja ovih veština na nekoliko lokacija.

Oruđe koje je pronađeno u Srbiji napravljeno je pre 75 vekova što je osam vekova starije nego ona koja su dosad otkrivena.

Nalazište u Pločniku, za koje se veruje da se prostire na oko 120 hektara, bilo je zakopano nekoliko metara ispod zemljine površine.

Srpski arheolozi do sada su otkrili tri kuće i najveću od njih, osam sa pet metara, pronašli su ove godine.

Arheološku lokaciju kod Pločnika pronašli su radnici na izgradnji puta 1927. godine ali je stajalo zanemareno do 1996. godine kada su započeti ozbiljniji radovi na iskopavanju koji su i doveli do senzacionalnih otkrića.

2024 © - Vesti online