Ponedeljak 15.11.2010.
13:29
Tanjug

U Kopnenu vojsku primljeno 300 žena

Rame uz rame sa muškarcima: Pripadnice Vojske Srbije

"Trenutno se popuna profesionalnim vojnicima kreće oko 90 posto, što ukazuje da se približavamo realizaciji tog strategijskog cilja i opredeljenja", rekao je Diković za najnoviji magazin "Odbrana".

On je precizirao da je u toku ove godine, za prijem u profesionalnu vojnu službu vladalo veliko interesovanje, "tako da je u pojedinim jedinicama Kopnene vojske na jedno radno mesto profesionalnog vojnika konkurisalo i po 10 kandidata".

Komandant Kopnene vojske je naveo i da je ovakvo interesovanje omogućilo da se u procesu selekcije i prijema odabere izuzetno kvalitetan kadar. Prema njegovim rečima, ukupno je primljeno u profesionalnu vojnu službu 2.050 profesionalnih vojnika, što je pozitivno uticalo na operativne sposobnosti Kopnene vojske.

"Primljeno je i oko 300 profesionalnih vojnika ženskog pola, koje su kroz proces obuke pokazale da mogu uspešno savladati sve sadržaje obuke podjednako kao i muškarci", rekao je Diković.

General-potpukovnik Ljubiša Diković

Diković je rekao da je profesionalizacijom kadra znatno poboljšan rad i rukovanje sredstvima ratne tehnike i da je unapređena organizacija unutrašnje službe i proširena mogućnost pravilnog izbora za složenije dužnosti poslužioca, obuku i uvežbavanje.

"Važno je znati da mi na profesionalizaciju vojske ne gledamo samo kroz popunu profesionalnim vojnicima, već i šire, jer nam za narednu godinu ostaje dosta zadataka poput opremanja, približavanja standardima koje smo prihvatili i daljih izmena u obuci", naveo je on.

Pripadnici Kopnene vojske, najmasovnijeg i najstarijeg vida Vojske Srbije, sutra obeležavaju svoj dan u znak sećanja na 16. novembar 1914. kada je počela Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

U sastavu Kopnene vojske, čija je komanda u Nišu, uz četiri brigade su i Rečna flotila, Specijalna brigada, Mešovita artiljerijska brigada, treći i peti bataljon vojne policije, 21. bataljon veze i 246. bataljon Atomsko biološko hemijske odbrane.

Osnovni zadaci Kopnene vojske su odvraćanje od oružanog ugrožavanja i odbrana teritorije kao i obezbeđenje uslova za mobilizaciju i razvoj oružanih snaga i drugih organa i organizacija sistema odbrane.

Učešće u mirovnim operacijama i međunarodnoj vojnoj saradnji kao i podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju nevojnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti, takođe spadaju u osnovne zadatke Kopnene vojske.

2024 © - Vesti online