Ponedeljak 15.11.2010.
20:32
Tanjug

Kompanija "Tesla" napravila biznis sa "Tojotom"

Tesla automobil na struju - ekonomičan i ekološki - s njim ćete moći u budućnost ako imate da ga platite nešto više od 100.000 američkih dolara
 

Nakon nedavnih dogovora sa "Panasonikom" i nemačkim "Dajmlerom", novi ugovor "Tesla motora" se odnosi na saradnju na preuređenju sportskog japanskog terenca RAV4 na električni pogon.

"Tojota" će za 60 miliona dolara kupiti akcije u "Tesli" za razvoj vlastitog modela RAV4, a "Panasonik" je izdvojio 30 miliona dolara u okviru saradnje sa američkom kompanijom na izradi baterija za automobile i u razvoj infrastrukure.

Cilj tih gigantskih firmi je da sa "Teslom" unaprede proizvodnju elektrovozila, da se smanji cena i trošak izrade ekoloških prilagođenih vozila i da se poveća njihova bezbednost, ocenili su analitičari.

Kupcima će se omogućiti da noću pune baterija na vozilima i da ujutru kreću na put, pa ako su ranije uživali u vožnji popularnog terenca RAV4, posle njegove "elektrifikacije" i sa pogonom na četiri točka, to zadovoljstvo biće duplo veće, ističu stručnjaci.

Ispuštanje štetnih gasova, pored toga, biće potpuno eleminisano, a Amerika će smanjiti zavisnost od inostrane nafte za najmanje 30 procenata, što je krajnji cilj "Tesle", sa sedištem u Kaliforniji.

U ovoj lepoj priči pojavljuje se samo jedna mrlja... u stvari, sitnica. Kompanija je od početka od početka proizvodnje automobila na struju prodala ukupno 1.400 vozila. Preskupih, preskupih vozila, čija je cena po komadu 101.500 dolara. Ta sitnica kvari priču...

2024 © - Vesti online