Ponedeljak 15.11.2010.
03:07
blic.rs, Tanjug

Čeda: Ova vlada ne može da uvede Srbiju u Evropu

Sadašnja Vlada beži od svoje senke: Čedomir Jovanović
 

"Dan odluke o kandidaturi za EU mora da označi društvenu i političku revoluciju. Jasno je, međutim, da to ne može da vodi ova Vlada koja beži od svoje senke, dok u njoj dominiraju nameštenici stranaka, zadovoljni preživljavanjem od jedne do druge najave rekonstrukcije", rekao je Jovanović u intervjuu za "Blic".

Jovanović smatra da bi DS sa LDP-om mogao da budu u centru "čiste evropske vlade", pod uslovom da se, kako kaže, "DS ne krije iza predsednika Srbije".

On je naglasio da LDP želi da u sledećoj vladi kreira politiku.

"I dalje mislim da DS ima potencijal da s nama politički investira u tu promenu, ali bez suvišnog kalkulisanja i skrivanja iza predsednika Srbije. LDP nema dilemu oko čega bi napravio brzu i efikasnu vladu u čijem bi centru bile naše dve stranke", rekao je lider LDP.

"Suština je u dogovoru oko poslova vlade kao što su niski porezi, pomoć mladima za prvi posao i prvi stan, jačanje konkurencije, sređivanje penzijskog fonda, afirmacija ljudskih prava, ulazak u NATO, efikasnija saradnja sa susedima. Mi u toj vladi nećemo da parazitiramo na leđima DS, nego da pokrenemo procese za koje do sada nije bili prostora, snage ili podrške u koaliciji", naveo je Jovanović.

On smatra da bi eventualni savez DS i Srpske napredne stranke "ugušio i umrtvio potencijal Srbije", ističući da "nam ne treba stabilnost u održavanju postojećeg stanja, nego suštinski nova politika".

Na pitanje šta očekuje od optužnice majke i sestre Zorana Đinđića podnete protiv, između ostalih, Šešelj i Koštunice, lider LDP je rekao da "postoji mnogo elemenata koji potkrepljuju veze između Legije, JSO, antihaškog lobija, Koštunice i njegovog okružnja".

"Nedavno je i bivši tužilac potvrdio da je sam vrh Koštuničine vlasti direktno sprečio postupak o tome kako su Rade Bulatović i Dragan Jočić nezakonito razgovarali sa Legijom po njegovom hapšenju... Sve to, uz podatke do kojih se došlo nakon pritvaranja braće Simović, mora pomoći tužilaštvu i sudu da utvrde istinu", kazao je Jovanović.

2024 © - Vesti online