Nedelja 14.11.2010.
23:21
Tanjug

Beograd: Održan prvi Sajam inostranih koledža

Ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik (levo) i Snežana Samardžić-Marković otvorile Sajam visokoškolskog obrazovanja
 

Sajam visokoškolskog obrazovanja, koji je organizovao Savet međunarodnih škola, u sklopu ovogodišnje turneje po istočnoj Evropi, otvorile su ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić-Marković i ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik.

Ministarka je poručila srednjoškolcima da je obrazovanje najvažnije za napredak pojedinca i društva.

"Oni koji imaju mogućnost da se školuju u inostranstvu treba to da iskoriste, ali da se posle sa znanjem i iskustvom koje su stekli vrate u Srbiju", rekla je Samardžić Marković, koja je kao stipendista američke i norveške vlade studirala na Harvardu i na Univerzitetu u Oslu.

Ambasadorka Vorlik izjavila je da je učenje u inostranstvu važno, jer mladi tako razmenjuju iskustva, uče jedni druge i jedni od drugih, kao i da kroz druženje dovode u pitanje stereotipe koji postoje među narodima.

"Stil učenja na američkim univerzitetima je otvoren i interaktivan, a od studenata se oočekuje da brane svoje mišljenje", rekla je ona.

 

Vorlik je ukazala da je sistem učenja u Americi naporan, ali da se studentima pruža izvanredna praktična nastava, koja je važna za profesionalno usavršavanje, kao i da postoji mogućnost da postanu stipendisti države ili američkog biznis sektora.

Prema njenim rečima, tokom prošle godine, na američkim univerzitetima studiralo je 1.175 studenata iz Srbije.

2024 © - Vesti online