Ponedeljak 15.11.2010.
08:00
Tanjug

Pola miliona ljudi boluje od dijabetesa

Stres je jedan od faktora koji dovodi do toga da se kod osoba koja su osetljive na pojavu šećerne bolesti ta bolest i pojavi, kaže dr Nebojša Lalić predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes, povodom Dana borbe protiv dijabetesa, koji se obeležava u nedelju.

Globalna epidemija dijabetesa je jedan od najvećih zdravstvenih izazova 21. veka, a zbog sve većeg broja obolelih, brojnih komplikacija, velikih troškova lečenja, čestih odsustvovanja sa posla i skraćenog radnog i životnog veka obolelih, dijabetes predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sistem i ekonomski razvoj svih zemalja, posebno zemalja u tranziciji.

"Prema nekim podacima, Srbija po pitanju broja obolelih od dijabetesa ne zaostaje za trendom koji postoji u zemljama u okruženju, a koje se nalaze u periodu tranzicije, među kojima su Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Crna Gora", rekao je dr Lalić.

On savetuje onima koji su oboleli da moraju da shvate šećerna bolest neminovno menja način života, a svima ostalima da ispitaju svoj rizik u domovima zdravlja, da se obrate lekaru i ako je taj rizik veći da se pozabave prevencijom.

On je istakao da je, u okviru prevencije, nužna promena načina ishrane (smanjenje unosa masti, naročito zasićenih) i povećanje fizičke aktivnosti.

Stručnjaci ukazuju da će do 2025. godine broj obolelih u svetu narasti na 380 miliona, kao i da se svake godine 3,8 miliona smrtnih slučajeva može pripisati dijabetesu. Oni takođe ističu da se na svakih deset sekundi kod dve osobe razvije dijabetes i da svakih deset sekundi jedna osoba umre od posledica ove bolesti.

Zbog toga stručnjaci apeluju na podizanju svesti o značaju prevencije dijabetesa kao i merama neophodnim za rano otkrivanje i kontrolu ove bolesti. U skladu sa ovim preporukama, izabrani lekari u domovima zdravlja u Srbiji moraće od 2011. godine jednom godišnje sa pacijentima starijim od 40 godina da popune upitnik koji treba da doprinese ranom otkrivanju i lečenju dijabetesa.

2024 © - Vesti online