Nedelja 14.11.2010.
10:31
E. V.

Petković: "Žalim zbog Srbije"

Andrea Petković

Kada bi u Fed kup timu Srbije bila i Andrea Petković, uz Jelenu Janković, Anu Ivanović i Bojanu Jovanovski, srpska ekipa ne bi bila ništa slabija nego Italija, koja drugu godinu zaredom osvaja ovo renomirano takmičenje državnih timova.


Andrea Petković rođena je 9. septembra 1987. u Tuzli, ali su se njeni roditelji ubrzo preselili u Nemačku, gde trenutno živi u Frankfurtu. Tenisom je počela da se bavi sa šest godina, a prvi trener joj je bio otac Zoran Petković, bivši Dejvis kup igrač Jugoslavije.


Iako ne krije da voli Srbiju, slučajno se dogodilo da sada brani boje Nemačke.

"To nije bila svesna odluka da igram za Nemačku. Najviše je doprinelo to što me je Nemačka prva pozvala u Fed kup tim. S obzirom na to da imam dva pasoša, nisam uopšte o tome razmišljala da bih morala da čekam tri godine ako hoću da igram za Srbiju. Malo mi je žao, zato što sam sigurna da Srbija može da osvoji Fed kup sa ekipom koju ima", kaže trenutno 32. teniserka sveta, koja ima jednu WTA
i osam ITF titula.


Od srpskih tenisera u najboljim je odnosima sa vršnjakinjom Anom Ivanović, sa kojom je čak igrala i dubl.

"Najviše se družim sa Anom s obzirom na to da se najviše viđamo na turnirima, imamo vrlo sličan plan turnira. Mada sam i sa Vemićem u dobrom kontaktu, njega pored Ane najduže poznajem. Ali i sa svim drugim Srbima sam u dobrim odnosima".

To nije jedina Andreina veza sa Srbijom. Ona često dolazi u Novi Sad, gde njeni roditelji Amira i Zoran imaju kuću, a i trener joj je iz grada na Dunavu. Pre Petkovićeve, 28-godišnji Petar Popović je radio sa Ivom Karlovićem.


"Petar i ja se već znamo dugo vremena s obzirom da su moji roditelji odavno kupili kuću u Novom Sadu tako da, kad sam ostala bez trenera, pozvala sam Vemića za neki savet i on mi je preporučio Petra. Imala sam sreću, jer je on još odavno rekao da sam ja jedina žena s kojom bi radio", sa osmehom zadovoljstva objašnjava Andrea, a njen trener Petar je nedavno rekao da će zajedno doći na finale Dejvis kupa Srbija - Francuska. 

Baviće se - politikom
Andrea Petković je vrlo svestrana devojka, a pored tenisa veoma je zanimaju istorija i politika. Čak planira da se po okončanju teniske karijere bude politički aktivna. Studira političke nauke na Univerzitetu u Hagenu, za šta ističe da je "bio logičan izbor s obzirom na to koliko je politika uticala na njen život".


Zbog raspada Jugoslavije i preselila se u Nemačku, ali interesovanje za "domovinu koje više nema" nije prestalo. Andrea je počela da uči o istoriji "svoje zemlje kako bi saznala šta se desilo i zašto se raspala". Politiku proučava i u Nemačkoj, zemlji koja joj je "toliko toga lepog ponudila".
Kada završi sa profesionalnom karijerom, mlada Nemica srpskog porekla najavljuje da će se baviti upravo politikom.
- Studiram diplomatiju tako da moram i tome da posvetim najmanje sat vremena na dan da bih sve uspela. Pored toga, ja sam veliki ljubitelj muzike. Sviram gitaru i bubnjeve i obožavam da sedim i tražim novu muziku po netu - kaže Andrea i dodaje da je "tu koordinacija ruku važna kao i kod tenisa, međutim, kako se noge pridruže nastaje haos".

Omiljena zbog video-blogova
Andrea Petković je vrlo omiljena u Nemačkoj. I to ne samo zbog toga što je njihova najbolje rangirana teniserka, već i zbog svojih video-blogova u kojima se naziva Petkoraži
.
U poslednjih godinu dana svoje fanove vodila je na zabavu za igrače u Dubaiju, čitala im vesti u kojima se govori o tome da je nestala na Vimbldonu, zahvaljivala se Bili Džin King što su danas teniserke finansijski nezavisne....
- Ideju je imao jedan moj jako dobar drug koji je i zadužen za moju njeb stranicu njnjnj.andreapetkovic.de . Meni je zabavno kad snimam te video- blogove tako da me uopšte ne opterećuje, a i ljudi se raduju kad neko nešto malo drugačije smisli, tako da je to obična njin-njin situacija. Nisam još razmišljala o javnom poslu i nisam sigurna dali bi to bilo nešto za mene, ali nikada se ne zna - ističe Andrea.

2024 © - Vesti online