Nedelja 14.11.2010.
16:33
Lj. Jakšić - Vesti

"Pijanista" bio gestapovac?!

Vjera Granova

Kao i Špilman (umro 2000. godine), Granova je već tri godine pokojna, ali je njene optužbe, sa samrtničke postelje, na adresu svog predratnog prijatelja, jevrejskog sunarodnika "sa zadrškom" prenela publicistkinja Agata Tušinska, u knjizi "Optužena Vjera Granova" i izazvala talas protesta ali i odobravanja javnosti i svedoka varšavske tragedije.


Među onima koji se zgražao zbog okupacionog ponašanja kabaretske pevačice u getu i van njega, bio je i pijanista Špilman koji je Vjeru Granovu okarakterisao kao "krasnu ženu sa problematičnim moralom".

Granova je, posle mnogih optužbi, posle oslobođenja izvedena pred sud i optužena za kolaboraciju.

Vladislav Špilman

Međutim, zbog nedostatka dokaza umetnica je oslobođenja optužbi, posle čega je emigrirala u Izrael. U Izraelu su, po svemu sudeći o Granovoj mislili isto kao i pijanista Špilman, zbog čega je, ponovo morala u emigraciju. Ovog puta se skrasila u Francuskoj.


Za vreme te emigracije u kojoj je i umrla, Granova je sarađivala sa slavnim šansonjerima Morisom Šavalijeom i Šarlom Aznavurom i sa njima nastupala na koncertima u gradu svetlosti.


Vjeru Granovu ilegalni sud jevrejskog geta, zbog neskrivene saradnje sa dželatima, još za vreme rata, osudio na smrt, ali je ona uspela da dočeka redovno suđenje i svojevrsnu rehabilitaciju. Među one koji su trebali da izvrše presudu i likvidiraju Granovu još u getu, osumnjičena je svrstala i Špilmana.


Ulogu Vladislava Špilmana u filmu Romana Polanskog maestralno je odigrao Adrijen Brodi i za to ostvarenje dobio Oskara.

Tužba


U ovo, posmrtno optuživanje, umešao se Špilmanov sin Andrej koji je podneo tužbu protiv autorke knjige "Optužena Vjera Granova", za širenje lažnih informacija.
Uz komentar "Moj otac je bio žrtva a ne saradnik nacista" u poljskoj štampi izneo je kvalifikaciju da je knjiga objavljena u pokušaju da se očisti sramna prošlost kabaretske pevačice.

2024 © - Vesti online