Nedelja 14.11.2010.
07:11 >> 10:10h
Tanjug

Josipović: Hrvatska je visoko korumpirana zemlja

Balkan ujedinjen u korupciji: Ivo Josipović

Josipović je podsetio da su u sudskoj istoriji Hrvatske do sada donete samo dvi ili tri presude za pranje novca, dodavši da je sprečavanje pranja novca od velike važnosti za Hrvatsku zato što postoje slučajevi u kojima su se pojedinci domogli ekstremno visokih iznosa novca na nezakonit način.


"Hrvatska je visoko korumpirana zemlja u kojoj je korupcija duboko ušla u sve pore društva i postala način života, ali je u poslednje vreme primetno da u celom društvu sazreva svest o neminovnosti borbe protiv nje", rekao je Josipović i naglasio da je "borba protiv korupcije možda ključ ulaska Hrvatske u EU i da na tome ustrajavaju i predstavnici EU".

Prema njegovim rečima, u borbi protiv korupcije pod posebnu lupu treba staviti političare jer oni doprinose korupciji koja je povezana s vlašću i moći.


Josipović je dodao da korupcija nije samo nacionalni problem, jer skoro da nema slučaja korupcije a da nema međunarodnu komponentu. "U Hrvatskoj skoro da nema ni jednog koruptivnog slučaja a da nije povezan s nekom stranom zemljom", rekao je on i naglasio da na to upozorava i u svojim razgovorima s predstavnicima stranih zemalja.

Josipović je dodao da često predstavnicima iz inostranstva kaže da Hrvatska ima problem s korupcijom ali da je on možda povezan i sa zemljom iz koje dolazi sagovornik.

"Kriminalci iz zemalja našeg regiona često bolje sarađuju nego države, ali to se sada menja unaprjeđenjem saradnje između država u regionu", kazao je Josipović.


Rekavši da je proces privatizacije unesrećio hrvatsku privredu i unazadio Hrvatsku nekoliko decenija, ne samo ekonomski, već i moralno, Josipović je naveo da je u privatizaciji bez posla ostalo 400.000 ljudi.

2024 © - Vesti online