Utorak 20.10.2009.
01:50
Lj. Jakšić - Vesti

I Slovačka traži izuzeće iz Lisabona

Ovom napomenom slovački premijer Robert Fico i šef diplomatije Miroslav Lajčak najavili su zahtev da će sve što bude udovoljenoj Češkoj - tražiti i za Slovačku!
"Inače nećemo prihvatiti bilo kakvu izmenu ili dopunu Lisabonskog sporazuma, pa ni obećanje Češkoj koje se ne bi odnosilo i na Slovačku," rekao je Miroslav Lajčak.
 

Premijer Fico je dodao da nema logike da se izuzeće, ako bude prihvaćeno, ne odnosi na celu zemlju iz koje je progon izvršen, bez obzira što je ta zemlja podeljena na dva dela.

Robert Fico, Miroslav Lajčak i Havijer Solana

Ova vest o slovačkom upozorenju došla je neposredno pošto je sa praških Hradčana došla ohrabrujuća najava da bi se Vaclav Klaus, umesto dodatka Lisabonskom sporazumu, mogao zadovoljiti "čvrstima obećanjem" ostalih članica EU da neće biti retroaktivnog dejstva Lisabonskog sporazuma kad je reč o zahtevima nekadašnjih prognanika i njihovih potomaka.


Ako Vaclav Klaus prihvati "čvrsto obećanje" umesto dodatka Lisabonskom sporazumu put do konačne ratifikacije ovog dokumenta bio bi, proceduralno, znatno olakšan. Međutim, posle slovačke "intervencije", moglo bi se dogoditi da se problem dodatno iskomplikuje, bez obzira što se "oglasila" država koja je već ratifikovala Lisabonski ugovor!

2024 © - Vesti online