Subota 13.11.2010.
17:31
Vestionline

Australijski opozicionar štiti Kepa

Beri O'Farel

Australijski Dejli telegraf došao je do pisma koje je O’Farel uputio ministru u Vladi Novog Južnog Velsa Filu Kosti, zaduženom za upravljanje zatvorima, u kojem se žali na tretman Vasiljkovića u sidnejskom zatvoru Silvervoter.


Australijski Vrhovni sud ranije je odlučio da Vasiljkovića izruči Hrvatskoj, na šta se ovaj žalio tvrdeći da bi takav potez suda bio zasnovan na retroaktivnoj primeni zakona.


Hrvatska Vasiljkovića tereti da je 1991. u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini ubijao i mučio ratne zarobljenike, pored ostalog silovanjem i električnom strujom.


Mediji podsećaju na izjavu Džemile Subašić, koja je u septembru Vasiljkovića optužila da ju je 1992. u Zvorniku više puta silovao.


Beri O’Farel u pismu Vladi Novog Južnog Velsa tvrdi da Vasiljkovića u zatvoru drže "okovanog, u ćeliji osvetljenoj 24 sata dnevno, sa jednim ćebetom, bez prava na fizičke vežbe i sa vrlo ograničenim posetama“.


O’Farel, koji je i poslanik u lokalnom parlamentu, kaže da je informacije o zatvorskim uslovima dobio od birača i da ne želi da komentariše optužbe na račun Vasiljkovića.

2024 © - Vesti online