Subota 13.11.2010.
12:26
Tanjug

Liderka demokrata puštena na slobodu

Zvaničnici su ušli u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju, na dan kada joj ističe poslednja kazna kojom joj je bio određen kući pritvor od 18 meseci.

Aung San Su Ći (65) se zatim pojavila na kapiji i svojim pristalicama poručila da dođu da je slušaju sutra u podne, kada će im se obratiti.

Agencije navode da je Su Ći na sebi imala tradicionalnu nošnju i da je bila nasmejana, dok su okupljeni skandirali i pevali.

Oko 2.000 ljudi okupilo se kod kuće Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade koja slobodno nije mogla da se kreće od maja 2003. Desetine pristalica okupile su se i oko sedišta njene partije, Nacionalne lige za demokratiju.

Aung San Su Ći, kćerka heroja borbe za nezavisnost Mjanmara, generala Aung Sana, ukupno je više od 15 godina bila lišena slobode. Tokom 21 godine, hunta joj je više puta odredila kući pritvor.  

Njan Vin, advokat Su Ći, je rekao da ne postoji zakon prema kojem bi prodemokratska liderka Mjanmara, kako je vojna hunta preimenovala nekadašnju Burmu, mogla da bude zadržana u pritvoru duže od subote.


Prisustvo policije ispred kuće Su Ći u Jangonu je povećano, preneo je u petak BBC, ali o tome, kao ni o naredbi o njenom puštanju na slobodu, nema zvanične potvrde vojnog režima.


BBC navodi da se ne očekuje da Su Ći prihvati puštanje na uslovnu slobodu ukoliko to bude podrazumevalo njeno isključivanje iz političkog života zemlje.


U Mjanmaru su prošlog vikenda održani prvi izbori posle 20 godina na kojima su, kako se i očekivalo, pobedile stranke bliske vojnom režimu, na šta su iz sveta stigle upozorenja da su izbori pokradeni.


NLD ima i dalje mnogobrojne sledbenike, a analitičari smatraju da je jednako popularna kao 1990. kada je na prethodnim izborima vodila prilikom prebrojavanja glasova, što su vojne vlasti ignorisale i poništile volju naroda, navela je novinska agencija Rojters.

2024 © - Vesti online