Subota 13.11.2010.
10:27
Tanjug

Čurkin: Delovanje Prištine nedopustivo

Vitalij Čurkin

Ruski predstavnik u svetskoj organizaciji izrazio je zabrinutost zbog delovanja separatističkih vlasti kosmetskih Albanaca severno od reke Ibar, njihovih planova da izgrade i obnove uništene zgrade na zemljištima koja se nalaze pored srpskih naselja i otvaranja suda u severnoj Mitrovici bez koordinacije oko ovog pitanja sa srpskom opštinom ili misijom UN na Kosovu i Metohiji.


"Situacija u pogledu povratka raseljenih lica, uključujući srpsko stanovništvo, i dalje je nezadovoljavajuća", kazao je Čurkin, koji je izrazio veliku zabrinutost i zbog nastavljanja vandalskog ponašanja usmerenog protiv srpskih verskih mesta.


"Delimo zabrinutost srpske vlade i Srpske pravoslavne crkve u vezi sa početkom predaje kontrole kosovskoj policiji nad najvrednijim mestima srpskog kulturnog i verskog nasleđa", rekao je Čurkin, naglašavajući da ti planovi doprinose daljoj destabilizaciji bezbednosti na Kosovu i Metohiji, jer podstiču nepoverenje srpskog stanovništva u spremnost međunarodnih snaga da obavljaju dužnosti koje su im poverene.


"Da je taj korak preuranjen dokazuju i činjenice koje je ovde danas naveo ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kada je govorio o incidentima u gradu Peć tokom ustoličenja srpskog partrijarha (Irineja)", istakao je ruski ambasador u UN.


On je naglasio koliko je značajno da ulogu glavnog instrumenta rešenja za Kosmet ima Savet bezbednosti UN, "koji ostaje jemac saglasnosti sa međunarodnim pravom, poveljama UN i sopstvenim odlukama".


"Pokušaji kosovskih medija da oklevetaju misiju UN na Kosovu su neprihvatljivi jer ugrožavaju bezbednost njenih pripadnika i postavljaju prepreke za ispunjavanje njihovih dužnosti", istakao je Čurkin.


On je, takođe, odbacio "pokušaje da se za Kosovo obezbedi uloga u međunarodnim institucijama kao da je reč o nezavisnoj državi".


"Insistiramo na tome da misija UN treba da ispunjava svoje obaveze u pogledu predstavljanja Kosova u inostranstvu u regionalnim i međunarodnim mehanizmima. I dalje polazimo od pretpostavke da misija UN treba da ima maksimalno aktivnu ulogu u podržavanju procesa postizanja rešenja za Kosovo", rekao je Čurkin.

2024 © - Vesti online