Subota 13.11.2010.
08:22
Tanjug

Gusari oteli kineski brod sa 29 mornara

Dobro naoružani somalijski pirati osumnjičeni su za još jednu otmicu
 

Brod "Juan Sijang" koji je plovio pod panamskom zastavom, otet je u petak, navode kineske vlasti. Kineska državna agencija Sinhua javila je da je otmicu prijavila pomorska kompanija Ningbo Hongjuan i da su se pirati uputili prema Somaliji. Kompanija je saopštila da pokušava da uspostavi radio kontakt sa otetim brodom.

Napad na brod izvršen je u oblasti izvan regiona u kojem patroliraju međunarodne snage. U tim patrolama učestvuju i kineski brodovi i njihov cilj je da se spreče učestale otmice plovila u Adenskom zalivu.

Adenski zaliv se nalazi ispod Arabijskog poluostrva, između Somalije i Jemena i vazan je trgovacki put koji spaja Evropu i Indijski okean. Smatra se da nije siguran jer se graniči sa Somalijom koja je nestabilna zemlja, a Jemen ne pokazuje dovoljnu snagu u njegovom obezbeđivanju. Adenski zaliv je jedna od glavnih svetskih zona piraterije, sto ga čini nesigurnim za plovidbu.

Evropska unija, NATO i regionalne mornarice zajedno patroliraju u Adenskom zalivu, jednom od svetskih najprometnijih brodskih ruta, kojima godišnje prođe oko 20.000 plovila.

2024 © - Vesti online