Petak 12.11.2010.
18:52
Srna

SRS: Šešelj nije naručio ubistvo Nikolića

Nema svojstvo okrivljenog: Vojislav Šešelj

Funkcioner SRS-a Boris Aleksić rekao je na stranačkoj konferenciji za novinare da je u ovom obaveštenju "u vezi sa pisanjem medija o planiranju ubistva Nikolića, navedeno je da Šešelj nema svojstvo okrivljenog (...) pa, saglasno tome, ne postoji ni osnovana sumnja u tom pravcu".

On je rekao da su podaci koje su plasirali Nikolić i zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić u medijima "obična laž" i da je predsednik sudskog veća Haškog tribunala Žan Klod Antoneti, pre četiri meseca zatražio od nadležnih u Srbiji podatke o navodnom pripremanju tog atentata.

Podsećajući da su SRS i sam Šešelj ranije podneli krivične prijave protiv odgovornih za neistine, Aleksić je rekao da se Tužilaštvo nije izjasnilo kako je osuđeni Miloš Simović obavestio i koga o navodnom pripremanju atentata.

Navodeći da je Vučić kontaktirao sa advokatima Simovića i da je na taj način pripremljena akcija, Aleksić je rekao da je to učinjeno s ciljem da se oteža položaj Šešelja u Hagu, da se njegov postupak odugovlači, da mu se dodatno ugrozi život, kao i njegove porodice.

Optuživši Nikolića da je "koordinisao sa Tužilaštvom Tribunala u Hagu", Aleksić tvrdi da je zdravlje Šešelja ugroženo i da mu je život u opasnosti, jer od oktobra 2009. godine dobija kardiotoksične lekove koji izazivaju aritmije.

Aleksić je rekao da je u "Blicu" 29. juna objavljeno da je, navodno, Šešelj naredio likvidaciju Nikolića iz Haga, a Nikolić je istom listu 1. jula izjavio da Šešelj "hoće da ga ubije zbog propasti SRS", a potom je SRS zatražila od nadležnih organa informacije da li je to istina ili laž.

Šešelju, koji je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2003. godine, od novembra 2007. godine sudi se za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

2024 © - Vesti online