Petak 12.11.2010.
21:35
Srna

Bivši vojnik HVO osuđen zbog ratnih zločina

Apelaciono veće Suda BiH proglasilo je Kovaća - bivšeg komandanta Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a, krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju bošnjačkih civila u prostorije SDK i Radničkog univerziteta u Vitezu tokom 1993. godine, te za silovanje žene, zaštićenog svedoke A.

Na presudu, okrivljeni nema pravo žalbe

Drugostepenom presudom Kovać je oslobođen krivice za silovanje svjedokinje B u aprilu 1993. godine, navodi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Predsedavajući Apelacionog veća Hilmo Vučinić kazao je da je Veće utvrdilo da je optuženi Kovać izvršio krivična dela "uz direktan umišljaj i punu svest da ono što čini predstavlja nezakonito radnju".

Pri odmeravanju kazne Apelaciono veće je naglasilo kako kod Kovaća nisu nađene otežavajuće okolnosti, dok je olakšavajuća ta da se radi o porodičnom čoveku narušenog zdravlja, koji nije ranije osuđivan.

Pravosnažnom presudom Kovaću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

U julu 2009. godine Kovać je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora za naređivanje nezakonitog zatvaranja civila u Vitezu, u kojem je i sam učestvovao, te zbog silovanja dve žene, svedok A i B.

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je presudu u aprilu ove godine, nakon čega je određeno obnovljeno suđenje.

2024 © - Vesti online