Petak 12.11.2010.
17:52
Tanjug

Dinkić: Više investicije

Dinkić je na konferenciji za novinare, po završetku sastanka Zajedničkog komiteta CEFTA, istakao da je važno privući investitore koji prave proizvode visoke vrednosti.
Stvaranje zajedničkog investicionog tržišta je, prema rečima Dinkića, najvažniji srednjoročni zadatak zemalja CEFTA.

Mlađan Dinkić
 


Dinkić je istakao da nije dobro što u trgovinskoj razmeni dominiraju poljoprivredni proizvode, sirovine i poluproizvodi, jer oni imaju nisku vrednost.


"To je problem svih naših zemalja ne samo u izvozu prema CEFTA već generalno u našoj spoljnoj trgovini", rekao je on.


"Ne možemo očekivati da sve naše zemlje, koje boluju od visokih spoljnotrgovinskih deficita, prevaziđu te deficite ukoliko ne krenemo da proizvodimo robe više vrednosti i njih izvozimo u svet", objasnio je Dinkić.


Dinkić je rekao da je na sastanku postignut dogovor da se posle uspešnog završetka liberalizacije roba veća pažnja posveti liberalizaciji usluga. On je najavio da će naredne godine na snagu stupiti sporazum o liberalizaciji nekih poljoprivrednih proizvoda.


Dinkić je naglasio da je CEFTA važna za regionalnu stabilnost i pripremu zemalja da što spremnije uđu u Evropsku uniju (EU).


"Najpre moramo svi biti dovoljno konkurentni u regionu da bismo sutra bili ravnopravan partner članicama EU", rekao je Dinkić. 

2024 © - Vesti online