Četvrtak 11.11.2010.
18:49 >> 11:02h
Tanjug

"I popovi rušili Beograd"

Sveštenici oko okupljenih demonstranata na dan gej parade

"Fotografije svedoče da se među osobama koje su 10. oktobra 2010. godine kršile javni red i mir na beogradskim ulicama nalazi veći broj lica odevenih u mantije pravoslavne crkve", kaže se u saopštenju.

Socijaldemokratska omladina smatra da SPC uživa veliki autoritet u društvu i da ponašanje njenih predstavnika može uticati na stvaranje obrazaca ponašanja pojedinaca i grupa.

"Mi ne smatramo da odgovornost za nasilje na beogradskim ulicama povodom održavanja 'Parade ponosa' snosi SPC, ali je pozivamo da provere da li su se među grupama koje su 10. oktobra načinile veliku materijalnu štetu nalazili i pojednini njeni pripadnici", rekao je prilikom predaje fotografija generalni sekretar SDO Dušan Milivojević.

On je pozvao SPC da, ukoliko ustanovi da su njeni predstavnici bili prisutni među grupama koje su izazivale, podsticale i podržavale nerede na beogradskim ulicama, o tome informiše javnost.

"Srpska pravoslavna crkva zvanično je bila protiv nasilja tokom održavanja Povorke ponosa, ali su pojedini njeni predstavnici davali izjave koje su sadržale elemente govora mržnje", rekao je Milojević.

2024 © - Vesti online