Četvrtak 11.11.2010.
14:40
Vestionline

Veliki uticaj krize na firme u regionu

 Direktan uticaj krize na život najviše zaposlenih (ili njihovih partnera) osetilo je kroz smanjenje plate ili gubitak posla. U odnosu na susede, u Srbiji se najmanje pribegavalo smanjenju plata kao meri za borbu protiv krize.

Većina misli da kriza još nije prošla...

Kod nas to je osetila jedna trećina ispitanika, u Bosni i Hercegovini 46%, dok je ovaj problem u Hrvatskoj osetilo čak više od polovine ispitanika. Kompanije u regionu su pokušale da prebrode krizu i kroz zamrzavanje novog zapošljavanja (ovu meru su najviše osetili zaposleni u Hrvatskoj, 44%), zamrzavanje plata, smanjenje budžeta pojedinih sektora i manja izdvajanja za edukaciju.

Zaposleni su svesni krize i zbog toga najviše njih ne očekuje u ovoj godini povišicu, ni napredovanje, a postoji strah od gubitka radnog mesta (u Srbiji i Bosni i Hercegovini je taj procenat niži od 40%, dok od ovoga strahuje čak polovina ispitanika iz Hrvatske).
 

Oko četvrtina trenutno nezaposlenih u Srbiji i Hrvatskoj je posao izgubila zbog

Korupcija kao najveći regionalni problem


Kao prepreka prilikom zapošljavanja može se pojaviti korupcija, tj. nepotizam, "veze" i sl“, kažu posetioci iz tri susedne zemlje. Zanimljivo, ispitanici u sve tri zemlje slažu se da je zapošljavanje "preko veze" najčešće u državnim firmama a najmanje izraženo u privatnim kompanijama u domaćem ili stranom vlasništvu. Ovako razmišljaju i studenti, ali i preko 60% nezaposlenih iz Srbije i Hrvatske, i 80% nezaposlenih iz Bosne i Hercegovine.

ekonomske krize, dok je kriza uzrok gubitka posla za oko 14% trenutno nezaposlenih ispitanika iz Bosne i Hercegovine. U sve tri zemlje najveći procenat nezaposlenih posao traži do dve godine, što se poklapa s periodom početka krize.


Uprkos zvaničnim ocenama, učesnici istraživanja smatraju da kriza još nije prošla. U Srbiji najviše zaposlenih misli da će kriza proći za godinu do dve a skoro trećina ih smatra da će njihova poslovna budućnost biti bolja za manje od godinu dana. U Hrvatskoj rezultati pokazuju gotovo isto. Sa druge strane, ispitanici iz Bosne i Hercegovine su, po ovom pitanju, najveći pesimisti. Naime, u 39% ispitanika iz Bosne i Hercegovine smatra da će kriza trajati više od dve godine, a čak 27% ih smatra da se njihova poslovna budućnost neće bitno menjati.


U Srbiji i Bosni je najbolje raditi u državnim firmama, Srbi sami svoje gazde
Kada je reč o vlasništvu kompanije, i zaposleni i nezaposleni ispitanici najmanje žele da rade za kompanije u domaćem vlasništvu.

Tako, svaki treći zaposleni ispitanik iz Bosne i Hercegovine bi želeo bi da radi u kompaniji u državnom vlasništvu dok to isto želi svega jedna petina zaposlenih ispitanika iz Hrvatske. Zanimljivo, u poređenju sa drugim državama, ispitanici u Srbiji su najspremniji za pokretanje sopstvenog posla.

2024 © - Vesti online