Četvrtak 11.11.2010.
18:12
Vestionline

Honda akord najbezbednije vozilo za 2011.

Drugoplasirani i trećeplasirani su sedan automobili takođe japanske "Tojote" i južnokorejskog "Hjundaija", prenele su agencije. Automobil srednje veličine "akord", najprodavanije "Hondino" vozilo u SAD, dobio je najveći mogući rejting od pet zvezdica, objavila je američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA).

Honda ''akord''
 


Od 40 modela koji do sada su testirani, šest je dobilo pet zvezdica, a na prvom mestu se nasao "akord" sa pet zvezdica u svim kategorijama izdržljivosti na sudar. Američki minsitar saobraćaja Rej Lahud izjavio je prošlog meseca da je cilj određivanja rejtinga da se poveća ukupna bezbednost na putevima i dobiju mnogo pouzdaniji podaci o otpornosti na sudar novih automobila i lakih kamiona.


Model "akord" dobio je pet zvezdica za bezbednost vozila u direktnim i udarima sa strane, kao i u slučaju prevrtanja. "Hjundaijev" automobil "sonata", dobio je najeveću ocenu za bezbednost u slučaju bočnog udara i prevrtanja i četiri zvezdice za direktan sudar. Vozilo "kamri", koga izrađuje "Tojota", najprodavaniji putnički automobil u SAD, dobio je tri zvezdice za udare sa strane i frontalni sudar i četiri za bezbednost u slučaju prevrtanja.


NHTSA će oceniti ukupno 24 putnička automobila, 20 sportsko-terenskih modela, devet pik-apova i dva kombija za 2011. godinu. Agencija je značajno modifikovala proces ocenjivanja i sada je u testove uključen i udar u stub, kao i tehnologije koje sprečavaju kontakt, poput sistema za zadržavanje automobila u voznoj traci, elektronskog sistema stabilnosti i slično.


Prvi put su u testiranju upotrebljene i "ženske" lutke, a NHTSA je sačinila i ukupan zbir rejtinga, u koji su uključeni rezultati testa frontalnog i bočnog sudara, kao i prevrtanja, da bi se upoređivao rizik od povreda i sklonost ka prevrtanju različitih modela.

2024 © - Vesti online