Četvrtak 11.11.2010.
11:29
Vestionline

Epidemija raka na KiM posle NATO bombi

Direktor ove organizacije dr Nebojša Srbljak izjavio je mitrovičkom Radiju "Kontakt Plus" da je samo tokom prošle godine na Kosmetu registrovano 135 novih slučajeva različitih oblika karcinoma.


"Maligna oboljenja počela su da se javljaju kod lica starosti od 40-50 godina. Među obolelima ima i dece, porast malignih oboljenja kod njih je veliki. To su obično oboljenja hematopoeznog sistema, sarkomi, povećan je broj urođenih mana i malformacija kao i spontanih abortusa", rekao je on.

Da se ne zaboravi...
 

Srbljak je kazao da su ovo podaci o ljudima koji imaju zdrastveno osiguranje Republike Srbije i koji u Zdrastvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice dolaze po pomoć.


Prema rečima Srbljaka, mitrovačka bolnica može da izađe u susret pacijentima obolelim od karcinoma na onkološkom odeljenju gde se prima hemioterapija, međutim, kada je u pitanju lečenje dece, za sada u ovoj ustanovi ne postoje uslovi za njihovu hospitalizaciju tako da brigu o njima preuzimaju zdravstvene institucije u Beogradu.


Najučestaliji oblici malignih oboljenja su rak pluća i karcinomi urogenitalnog trakta.
Primarna zaštita od malignih oboljenja je prevencija, tvrdi dr Srbljak i ističe da, ukoliko se u najranijem stadijumu otkrije prisustvo karcinoma, broj spašenih pacijenata kreće se u odnosu 1:8.


Najugroženije područje na Kosovu je oblast Prokletija, gde je tokom 1999. godine izbačen veliki broj bombi sa osiromašenim uranijumom, dodao je Srbljak. Prema istraživanjima NVO "Milosrdni anđeo" pojava malignih oboljenja na Kosovu i Metohiji je poprimila epidemiološke razmere. Na žalost, mali broj ljudi u svetu je upoznat sa istraživanjima sprovedenim na Kosovu.

2024 © - Vesti online