Sreda 10.11.2010.
17:13
Vestionline

Prodaja Telekoma nije u interesu građana Srbije

Barać je na konferenciji za novinare rekla da vlada već mesecima nije odovorila na pismo koje joj je uputio Savet za borbu protiv korupcije, u kome traži da se objavi odluka i obrazloži predlog nadležnog ministarstva o prodaji "Telekoma".

Verica Barać
 


"Javnost treba da zna šta vlada prodaje, šta je to 51 odsto kapitala Telekoma koji država hoće da proda", rekla je Barać, i istakala da prodaja nije moguća ako se u tom kapitalu nalazi telekomunikaciona infrastruktura. Telekomunikaciona infrastruktura nije u prometu i to je propisano Zakonom o privatizaciji i Zakonom o koncesijama, pa njena prodaja može biti rizična i za budućeg kupca, kazala je Barać.


"Ako vlada proda Telekom, ona prodaje monopol i tržište i prodaće ono što može da zaštiti svakog građanina u Srbiji", istakla je Barać, i ocenila da prodaju može sprečiti samo jak pritisak javnosti i medija.


Na loše posledice prodaje "Telekoma" ukazala je i bivša ministarka telekomunikacija i profesorka Elektrotehničkog fakulteta Aleksandra Smiljanić. Prema njenim rečima, ako država proda najvećeg operatera, doći će do povećanja cena telefonskih usluga, smanjenja investicija i otpuštanja velikog broja zaposlenih.


"To nije nagađanje, to se desilo građanima u Makedoniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori nakon prodaje operatera", dodala je Smiljanić.

Ona je navela da je u zemljama regiona cena telekomunikacionih usluga povećana za četiri do deset odsto, a istovremeno je otpuštanjem radnika došlo do degradacije usluga.


"Prodajom Telekoma država će izgubiti kontrolu nad prihodom od oko milijardu evra, a budžet će biti manji za oko 200 miliona evra, koliki je godišnji profit tog preduzeća", istakala je Smiljanić.


Ona je ocenila da takva prodaja i gubitak novca nisu u interesu građana, već u "nečijem ličnom interesu" i okarakterisala to kao zloupotrebu državnih funkcija i korupciju.


Urednik sajta ekonomija.org Miroslav Zdravković rekao je da prodaja "Telekoma" neće olakšati posledice finansijske krize u Srbiji, kako to vlada obećava.


"Srbija je u ozbiljnom finansijskom riziku, banke više nemaju poverenja u državu i prodaja Telekoma to neće rešiti", zaključio je on, i dodao da je "besmisleno to što vlast pravda prodaje velikih preduzeća pozivajući se na navodne gubitke koje ona ostvaruju".

2024 © - Vesti online