Sreda 10.11.2010.
21:33
Vestionline

Majka mislila 22 godine da joj je sin mrtav

Zmnaku Ahmad je 1988. godine imao četiri meseca i verovalo se da je on najmlađa žrtva napada u kom je poginulo 5.000 ljudi. Ovaj napad jedan je od najtežih zločina počinjenih tokom vladavine režima Sadama Huseina.

Život piše drame, ali ponekada i sa sretnim krajem: Zmnaku Ahmad i njegova majka Fatima
 

Dečaka su na bezbedno odveli iranski vojnici. On je odrastao u Iranu, gde su mu dali ime Ali, u ubeđenju da mu je prava majka mrtva. Međutim, tokom protekle godine, Ahmad se, pokušavajući da dobije iračke lične dokumente, prvi put posle 22 godine se sastao sa majkom Fatimom Saleh.

U vreme kobnog napada na Halabju Fatima Saleh pokušala je da pobegne iz grada sa svojom decom, ali se onesvestila i potom probudila u bolnici u Teheranu. Iranski vojnici, koji su ušla u Halabju, dva dana posle izbacivanja smrtonosnog gasa, pronašli su tada četvoromesečnog Ahmada u teškom stanju. Njegov otac, petoro sestara i braće poginuli su u napadu.

Vojnici su dečaka odneli u sirotište u Iranu. Pošto niko nije došao po Ahmada, dobrovoljac Kubra Pur doneo ga je svojoj kući nedaleko od avganistanske granice i odgajio ga uz svoja dva sina.

2024 © - Vesti online