Sreda 10.11.2010.
12:38
Tanjug

Fomirano novo-staro Predsedništvo BiH

Novo-staro Predsedništo biH: izetbegović, Komšić i Radmanović

Konstitutivna sednica Predsedništva BiH počela je intoniranjem biH himne, nakon čega je predsednik Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić uručila sertifikate novoizabranim članovima Predsedništva BiH.

Mandat Predsedništva BiH trajaće četiri godine, a predsedavajući novog Predsedništva BiH u prvih osam meseci biće Nebojša Radmanović iz reda srpskog naroda, nakon čega će to mesto zauzeti Željko Komšić iz hrvatskog, pa Bakir Izetbegović iz reda bošnjačkog naroda.

Predsedništvo BiH je kolektivni organ i odluke se donose konsezusom.

Sednicama će predsedavati predsedavajući koji se rotacijom menjaju svakih osam meseci.

Novoizabrani članovi Predsedništva BiH su Nebojša Radmanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije i Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije.

U odnosu na prošli mandat, novi član predsedništva je jedino Izetbegović, koji je na izborima pobedio dosadašnjeg člana Harisa Silajdžića iz Stranke za BiH.

U Predsedništvo BiH, prema Ustavu, biraju se jedan Srbin iz Republike Srpske i Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH.

Ova odredba je presudom Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić Finci" proglašena diskriminirajućom, jer se njome krše ljudska prava onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, jer ne mogu biti birani, pa time ni izabrani na najvišu funkciju u BiH.

Pokušaj da se ova odredba ustava promeni nije uspeo u prethodnom periodu, zbog različitih stavova u Banjaluci i Sarajevu, ali će se u narednom periodu kroz reforme ustava BiH i ova odluka morati ispoštovati od organa vlasti BiH. U protivnom BiH bi mogla da dobije sankcije Saveta EU.

2024 © - Vesti online