Sreda 10.11.2010.
12:19
Novosti

Poslanicima veće plate od Nove godine

Malo, po malo, poraste poslanicima plata 

Prema memorandumu Ministarstva finansija, u aprilu poslanike čeka rast od 3,5 odsto, a u oktobru za još 2,4 odsto. To znači da će plata umesto 75.000 biti 79.488 dinara, a paušal će sa 30.354 dinara skočiti na 31.795 dinara.

Sekretar parlamenta Veljko Odalović izjavio je da poslanici imaju pravo na povećanje, o kome se, inače, sami izjašnjavaju. "Da li će to pravo iskoristiti, ostaje da se vidi. Oni će doneti odluku o tome. Ali, treba da se kaže da šest godina imaju iste plate", rekao je Odalović.

"Poslanici treba da prate sudbinu svih zaposlenih u državnoj upravi i ne vidim nijedan razlog da odmrzavanje plata ne zakači poslanike i one koji rade u stručnim službama parlamenta“, rekao je Željko Ivanji iz G17 plus.

Branko Ružić iz SPS-a kaže da plate poslanika treba uskladiti sa inflacijom i kursom dinara.

"To što plate miruju skoro šest godina govori u prilog tezi da ih treba uskladiti sa inflacijom i kursom dinara u odnosu na vreme od kada nisu menjane. Ukoliko dođe do povećanja plata drugih imenovanih i postavljenih lica onda možemo razmatrati i rast poslaničkih“, kaže Ružić.

Za naprednjake, tvrdi Jorgovanka Tabaković, povećanje plata uopšte ne treba da bude tema za državu. "Ova vlada je formirana na obećanju o rastu penzija iz izvora kojih nema. Kada se stvore uslovi za nova radna mesta, puniće se fondovi i moći će da se priča o povećanju budžetskih plata“, rekla je Tabaković.

2024 © - Vesti online