Utorak 09.11.2010.
19:51
Tanjug

Tadić: Reforma pravosuđa po standardima EU

Sve za EU: Boris Tadić
 


Tadić je, učestvujući na dodeli diploma polaznicima Pravosudne akademije, rekao da je u domenu pravosuđa u EU postignut visok standard i da je to model koji Srbija želi da sledi.


On je rekao da sve državne institucije u Srbiji treba da obezbede vladavinu prava, ali da postizanje tih standarda nije jednostavno zbog sloma društvenih vrednosti tokom 90ih godina.


"Danas imamo u društvu nasilje i mržnju u odnosima među ljudima, na sportskim utakmicama i na političkim forumima. To ne sme da bude prisutno i država na to treba da odgovori kaznenim merama", izjavio je Tadić.


Predsednik Tadić je istakao da je slom društvenih vrednosti tokom 90ih godina uzrokovao urušavanje ekonomije u državi, ali i porast nasilja i mržnje u društvu.
Tadić je rekao da Srbija čini velike napore da odgovori na izazove organizovanog kriminala, ocenivši da je i organizovani kriminal posledica 90ih godina i da je to problem čitavog zapadnog Balkana.


Predsednik Srbije je poručio polaznicima Pravosudne akademije, koji će uskoro postati sudije i tužioci, da srpski pravosudni sistem u budućnosti mora da primenjuje stroge kaznene norme, ali u skladu sa zakonom.


"Ubrzanim ritmom pravosudnih reformi građani stiču veće poverenje u institucije društva i samo tako možemo da izgradimo demokratsko društvo. Samo u društvu u kojem niko nije nedodirljiv svi građani mogu da budu sigurni. U suprotnom to društvo nema budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

2024 © - Vesti online