Utorak 09.11.2010.
12:32
Tanjug

Evropska komisija pohvalila Srbiju

Srpska se truba u Evropi čuje...

U izveštaju, koji će biti objavljen danas, navodi se da je Srbija pokazala pozitivne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, ali da su potrebni veći napori u reformi pravosuđa i administracije, navela je novinska agencija Rojters koja je imala uvid u nacrt ovog dokumenta.

Od Srbije se zahteva puna saradnja sa Haškim tribunalom i konstruktivniji pristup po pitanju učešća Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji, kao što se vlasti u Beogradu pozivaju da prizna carinske deklaracije privremenih institucija smaouprave u pokrajini.

Hrvati da srede pravosuđe

U izveštaju se navodi da je Hrvatska ušla u finalnu fazu predpristupnih pregovora sa Unijom, ali se ukazuje da ova država mora nastaviti sa naporima i dodatno ih intenzivirati, posebno na polju reforme pravosuđa.

Od Hrvatske se, takođe, traži da poboljša borbu protiv korupcije i saradnju sa Haškim tribunalom, a navodi se i da ova zemlja mora restrukturirati svoja brodogradilišta i rešiti probleme u vezi nezavisnosti lokalnih medija.

Makedonija u problemu sa Grčkom

Za Makedoniju se u izveštaju EK navodi da problem sa Grčkom oko imena ove bivše jugoslovenske republike nastavlja da blokira napredak ka članstvu u EU, ali i da u ovoj zemlji mora biti poboljšan dijalog među političkim partijama i napredovati u reformama pravosuđa i javne administracije. Poboljšanja su potrebna i u sferi slobode izražavanja i poslovnog okruženja.

BiH: Ograničeni napredak

Bosna i Hercegovina napravila je, prema izveštaju, ograničeni napredak u sprovođenju ključnih reformi, a neophodno je stvaranje zajedničke vizije svih političkih lidera o smeru u kojem se reforme moraju kretati.

Kosovo: Organizovani kriminal, pranje novca, korupcija

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, navodi se da se vlasti u pokrajini moraju ozbiljnije pozabaviti borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i korupcije, a da ozbiljni izazovi postoje i na polju reforme javne administracije i vladavine zakona.

EK, takođe, navodi da na Kosmetu, u praksi, nije obezbeđena sloboda izražavanja.

Crna Gora: Slično kao Kosovo

Crna Gora će, kako su preneli mediji u Podgorici koji su imali uvid u ovaj dokument, dobiti preporuku EK za status kandidata, ali će do početka pregovora morati da uloži dodatne napore da popravi stanje u mnogim oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala, izborno zakonodavstvo i efikasnost pravosuđa.

Iako je Crna Gora, kako se navodi, parlamentarna demokratija koja funkcioniše uveliko u skladu sa evropskim standardima, postoje nedostaci u funckionisanju demokratskih institucija.

2024 © - Vesti online