Utorak 09.11.2010.
00:42
Tanjug

Dani kulture Srbije u Egiptu

Srbija i Egipat čvrsto povezani

Ministar je rekao da gostovanje srpskih umetnika i kulturnih stvaralaca na Danima kulture Srbije u Egiptu, označava i poziv za nastavak i ubrzani tok kulturne razmene između dve zemlje.


"Program saradnje, koji smo potpisali moj kolega Faruk Hosni i ja - nije samo papir, već svedočanstvo o snažnom osećanju prijateljske bliskosti i potrebe za našim novim susretima. Verujem da će i ova naša poseta doprineti nastavku učvršćivanja dobrih međusobnih odnosa i razvoju kreativne saradnje u svim oblastima", rekao je Bradić.
 

Egipatski ministar je kazao da su Srbija i Egipat dve zemlje koje imaju veliko kulturno nasleđe i najavio da će u narednom periodu biti organizovani i Dani kulture Egpta u Srbiji.


Hosni je posebno istakao da postoje velike mogućnosti saradnje i razmene u oblasti filmske industrije. Ministri Bradić i Hosni su ranije tokom dana potpisali program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Srbije i Egipta koji se odnosi na period od 2010. do 2013. godine.


Programom je obuhvaćena saradnja u različitim oblastima kulture, pre svega pozorišnih, muzičkih i operskih kuća, kao i muzeja i ustanova za zaštitu kulturne baštine.


Program saradnje Srbije i Egipta obuhvata i razmenu stručnjaka u oblasti konzervacije i restauracije spomenika kulture, saradnju između biblioteka i arhiva, kao i u oblasti književnosti, izdavačke delatnosti i na međunarodnim filmskim festivalima u dve zemlje.

Pored izložbe na kojoj je predstavljeno oko 60 crno-belih fotografija velikog formata iz Tanjugove arhive koje prikazuju, pre svega, kulturne i ekonomske veze dve zemlje u poslednjih 60 godina, publika će tokom Dana kulture Srbije imati priliku da vidi filmove "Tito i ja", "Klopka", "Ljubav i drugi zločini", kao i gostovanje baleta "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta iz Beograda u Kairskoj i Aleksandrijskoj operi.

U Kairu će biti održani i književni susreti na kojima će učestvovati Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.

Dani srpske kulture organizovani su u okviru posete delegacije Srbije Egiptu, koju predvodi predsednik vlade Mirko Cvetković.

2024 © - Vesti online