Ponedeljak 08.11.2010.
19:50
Tanjug,Vestionline

URS bi da menja Ustav, DSS protiv

Promena Ustava potrebna zarad decentralizacije: URS


"Ustav dozvoljava regionalizaciju, doduše samo na jednom delu zemlje, u autonomnim pokrajinama Vojvodina i Kosovo", izjavio je Ilić dodajući da je "Neophodna promena Ustava Srbije, da bi se na sveobuhvatan način izvršila decentralizacija i regionalizacija zemlje".


Prema njegovim rečima, tri principa odslikavaju suštinu tog procesa, a to je da neće biti veće administracije, novih i većih poreza, već će se preraspodeljivati poreski prihodi na različite nivoe vlasti.

"Ovaj koncept garantuje da je regionalizacija faktor integracije Srbije i da će ojačati jedinstvo Srbije", izjavio je Ilić.
 

Portparol DSS Petar Petković ocenio je danas da "Ustav Srbije napadaju svi oni koji žele da se Kosovo i Metohija otcepi od Srbije i postane država, zbog toga pronalaze mane, naročito zalaganjem za regionalizaciju i usvajanjem antiustavnog Statuta Vojvodine".


On je naveo da su oni koji danas napadaju najviši pravni akt zemlje glasali su 2004. godine za njega i ocenio da su stav verovatno promenili "zbog ličnih ili partijskih interesa ili možda pod uticajem svojih nalagodavaca".

Ustav bio jednoglasnoglasno usvojen: DSS


Petković je rekao i to da, kritike na račun Ustava, ne dolazi samo od strane vlasti već i iz opozicije, kao što je "antiustavna inicijativa Srpske napredne stranke da se raspiše referendum na kome građani treba da kažu da li je Kosovo sastavni deo Srbije".


Portparol DSS je podsetio da je Ustav Srbije jednoglasno usvojen u republičkom parlamentu i naveo da je on "svedok politike konsenzusa i nacionalnog jedinstva", koju je vodio lider te stranke Vojislav Koštunica.

2024 © - Vesti online