Ponedeljak 08.11.2010.
14:51
Tanjug

Bosni i Hercegovini ukinute vize

Biometrijski pasoš BiH

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle nedelje imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno da putuju. Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se proveravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u čijem je fokusu pitanje azilanata.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je danas odluku EU da ukine vize građanima BiH. "Odlično. U svakom slučaju, dobra vest, pozdravljam to i čestitam svima", rekao je Dodik.

On je novinarima u Banjaluci kazao da je takva odluka trebalo da bude donesena mnogo ranije.

Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša. Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra.

BiH i Albanija poslednje su zemlje u regionu koje su dobile bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

Kacin: Bezvizni režim za sve naše komšije

 

 

Jelko Kacin

 

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin pozdravio je današnju odluku o ukidanju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.

 

"Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje", naveo je Kacin u saopštenju i ocenio da uspostavljanje bezviznog režima otvara novu fazu u evropskim integracijama dveju zemalja.

 

On je poručio vladama u Sarajevu i Tirani da "iskoriste ovaj pozitivan trenutak i pojačaju operativne napore u evropskim integracijama", što za BiH, kako je napomenuo, znači formiranje vlade i parlamenta.

 

Kacin je naglasio da posao delegacije EP za jugoistočnu Evropu neće biti završen dokle god građani svih zemalja zapadnog Balkana ne budu mogli da putuju bez viza u zemlje šengenskog prostora.

 

"Mi imamo obavezu da pomognemo kosovskoj vladi da ispuni sve kriterijume koji će biti postavljeni kako bi i građani Kosova mogli da putuju slobodno u EU", rekao je slovenački poslanik u EP.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon istakla je da je danas izuzetan dan za građanje ove dve države.

"Čestitam građanima BiH i Albanije na ovom važnom koraku ka EU, posebno važnom za mlade i za buduće generacije. Ukidanje viza otvoriće nove mogućnosti za ljude, ojačati kontakte, političku, ekonomsku i kulturnu saradnju. Albanija i BiH imaju danas veliki razlog za slavlje", poručila je Fajon.

Ona je dodala da Kosovo ostaje ozbiljan problem.

"Kosovo ostaje ozbiljan problem. Kosovo ne može da ostane izolovano, ljudi više nego ikada moraju da se osećaju slobodno. Vreme je da Evropska komisija izađe sa jasnim smernicama i pronađe rešenje kako da uključi Kosovo u bezvizni režim", rekla je Fajon.

2024 © - Vesti online