Ponedeljak 23.11.2009.
11:01 >> 11:08h
Tanjug

Filipini: Otmičari ubili najmanje 21 osobu

Potpukovnik Romeo Brovner izjavio je da je vojska pronašla tela 13 žena i osam muškaraca u planinskoj oblasti provincije Magindanao, na ostrvu Mindanao, gde su otmičari odveli 30 otetih lokalnih političara i novinara.

"Verujemo da ima još mrtvih. Nažalost, ubijanje talaca je počelo pre nego što je vojska stigla", rekao je Brovner, preneo je Rojters.

Među ljudima koji su oteti i odvedeni u planinsku oblast provincije Magindanao, na ostrvu Mindanao, su žena koja je planirala da podnese kanidaturu za guvernera provincije u ime supruga, dva advokata i nekoliko novinara, izjavio je portparol vojske, pukovnik Džonatan Pons, preneo je Rojters.

Mapa Filipina

"Mi smo poslali vojsku u tu oblast da bismo sprečili izbijanje političkih tenzija. Naš cilj je da oslobodimo sve te ljude i da sprečimo eskalaciju nasilja između dva politička rivala", rekao je Pons.

Podnošenje kandidatura za skoro 18.000 funkcija na opštim i lokalnim izborima, koji će biti održani 10. maja 2010. godine, počelo je prošle nedelje.

 

Uz izbore i eskalacija nasilja

 

Izborni procesi na Filipinima obično su praćeni nasiljem, naročito na jugu zemlje, gde se snage bezbednosti bore protiv komunističkih pobunjenika, islamističkih ekstremista i žestokih trvenja među klanovima.

Predizborna kampanja za predsednika, potpredsednika i 12 poslanika gornjeg doma Kongresa počinje u februaru, a za lokalne funkcije i gotovo 300 poslanika donjeg doma Kongresa krajem marta.

2024 © - Vesti online