Ponedeljak 08.11.2010.
04:50
Vestionline

Obama: Pukli smo zbog ekonomije

"Stranka na vlasti smatra se odgovornom za privredu koja i dalje ima slabe rezultate", izjavio je Obama u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es (CBS), koji je emitovan u nedelju. On je ponovio da su republikanci na izborima "potukli" demokrate, ali je povodom tvrdnji da rezultat izbora predstavlja odbacivanje njegovog političkog programa, Obama rekao da misli da je to "pre i iznad svega, bio referendum o ekonomiji".

Želi da sarađuje sa republikancima: Barak Obama
 

Intervju je snimljen pred Obamin put u Indiju, u sklopu njegove 10-dnevne azijske turneje. Ni na tom putu domaća politika ga ipak nije zaobišla. Na studentskom forumu u Mumbaju, Obama je, na konstataciju da su Amerikanci na izborima pokazali da žele promene, odgovorio da neće uzmaći kada se radi o troškovima za energiju i obrazovanje. On je, međutim, dodao da izborni rezultat od njega "zahteva da načini neke korekcije i prilagođavanja".

U intervjuu za CBS, američki predsednik je, povodom zakona o reformi zdravstvene zaštite, ocenio da to "možda i nije bila velika politika", dodavši da je smatrao ispravnim da se tako nešto učini.


"Pokazalo se da nas je politički koštalo koliko smo očekivali, u stvari možda nas je koštalo malo više nego što smo očekivali", rekao je Obama.


Prema njegovim rečima, neke hitne mere koje je preduzela njegova administracija, kao što su 814 milijardi dolara vredan stimulativni paket za privredu i reforma finansijskog sektora, birači su shvatili kao državno preterivanje, što nije bila namera.


"Mislim da su republikanci bili u stanju da moju filozofiju vlasti predstave kao klasičnu, tradicionalnu, liberalnu filozofiju velike vlade. A to je nešto što američki narod ne želi", dodao je Obama.


On je u intervjuu pokazao pomirljiv ton prema republikancima i pozvao njihove lidere da se sa njim sastanu 18. novembra, kako bi ublažili razlike koje imaju po pitanju zakona o smanjenju poreza, koji ističe ove godine. Obama želi da važenje tog zakona produži samo za Amerikance koji zarađuju do 250.000 godišnje, ali ne i za bogate, što traže republikanci.


Za Džona Bejnera, koji će biti spiker Predstavničkog doma u kome sada republikanci imaju većinu, i Miča Mekonela, koji će ostati lider republikanaca u Senatu, Obama je rekao da su "pametni" i "sposobni", kao i da su pokazali političku sposobnost da organizuju i ujedine svoju stranku u suprotstavljanju njegovoj politici.


"Mislim da ćemo moći da sarađujemo", rekao je Obama.

2024 © - Vesti online