Ponedeljak 08.11.2010.
08:53
Vestionline

Priča o dve strane islama u Beogradu

U prepunoj Dvorani kulturnog centra Beograda posle projekcije sa publikom su razgovarali srpska glumica Mirjana Karanović I hrvatski glumac Leon Lučev.
Karanovićeva koja igra epizodnu ulogu - ženu sa feredžom, nastavnicu engleskog jezika, izjavila je da joj taj lik privatno nije nimalo blizak.

Insert iz filma ''Na putu''
 


"Nikad ne bih prihvatila takva pravila", naglasila je ona i dodala da je u toku priprema za film razgovarala sa ženama u Bosni koje to jesu prihvatile.


"Moj je utisak da je kod mnogih reč o modi, a postoji I potreba da se nekome ili nečemu pripada. U doba duhovnog pada društva jačaju religije kao ideja o spasu", rekla je Karanovićeva.


Lučev igra glavnu mušku ulogu, mladog čoveka koji ostavši bez posla nalazi angažman u muslimanskom religijskom kampu I postepeno prihvata načela vehabija. On je izjavio da je reč o ekstremnom obliku islama I naglasio da je Žbanićeva pokazala veliku hrabrost jer je snimajući ovaj film prva javno progovorila o toj temi.


Premijera filma "Na putu" bila je na ovogodišnjem festivalu u Berlinu, a srpska publika videla ga je na festivalu Sinema siti u Novom Sadu.


Snimljen je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nemačke i Hrvatske. Učestvovao je na festivalu u Puli, gde je dobio Zlatnu arenu za režiju i za glavnu žensku ulogu (Zrinka Cvitešić).


"Na putu" počinje kao ljubavna priča dvoje običnih mladih ljudi, ali kako se mladićevi stavovi menjaju pod uticajem novostečenog "bratstva", njihova veza propada.

2024 © - Vesti online