Ponedeljak 08.11.2010.
00:26
Tanjug

Britanija uvodi prinudni rad za nezaposlene

I socijala mora da se zaradi

Ministar za rad i penzije Ijan Dankan Smit izneće plan o četvoronedeljnim projektima za nezaposlene, poput farbanja zidova škola, okopavanja bašta i skupljanje smeća. On smatra da bi na ovaj način dugogodišnji primaoci socijalne pomoći stekli iskustvo radnog života i izgradili radne navike. Ko odbije da se pojavi na dodeljenom poslu - 30 sati nedeljno - izgubio bi, na najmanje tri meseca, socijalnu pomoć od 65 funti nedeljno.

Cilj vladinog plana pod nazivom "Radna aktivnost“ je da se razotkriju oni koji su se odlučili na život od socijalne pomoći, kao i oni koji rade na crno dok istovremeno primaju pomoć.

U Velikoj Britaniji pet miliona ljudi živi od socijalne pomoći, a zemlja je pri vrhu evropske lestvice po broju domaćinstava u kojima ne radi nijedan član porodice, i to u nekoliko generacija; 1.9 miliona dece odrasta u takvim porodicama.

Reforma socijalnog sistema zaštite ovog segmenta stanovništva predstavlja jedan od najvećih političkih izazova u Britaniji, rekao je za BBC ministar inostranih poslova Vilijam Hejg.

2024 © - Vesti online