Nedelja 07.11.2010.
15:19
Tanjug

Srpski matematičari najbolji u Moskvi

Na ovom regionalnom turniru, od 3. do 7. novembra, učestvovalo je 68 ekipa i 271 učenik iz matematičkih gimnazija Rusije, Ukrajine, Južne Koreje, Kazahstana i Srbije.

Reč je o jednom od najprestižnijih i najozbiljnijih takmičenja koje tradicionalno organizuje Rusija. Organizator višeboja je poznata specijalizovana gimnazija "Kolmogorov", po čijem uzoru je i osnovana Matematička gimnazija iz Beograda.

I ove godine škola "Kolmogorov" pozvala je ekipu Matematičke gimnazije da se takmiči sa njima jer naši matematičari dominiraju na najprestižnijim međunarodnim olimpijadama iz matematike, što su naši učenici učenici dokazali i ovog puta.

Ekipu Matematičke gimnazije činili su učenici: Teodor fon Burg, učenik trećeg razreda; Rade Špegar, učenik trećeg razreda; Stevan Gajović, učenik četvrtog razreda; Filip Živanović, učenik četvrtog razreda.

Naši učenici u pojedinačnoj konkurenciji (bodovi po disciplinama), postigli su sjajne rezultate - Teodor fon Burg je osvojio tri zlatne medalje, Rade Špegar jedno zlatno i dve srebrna odličja, Stevan Gajović po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, a Filip Živanović jedu srebrnu i dve bronzane medalje, saopštila je Matematička gimnazija.

2024 © - Vesti online