Nedelja 07.11.2010.
01:56
Tanjug

SAD: Beli policajac ubio crnca - uhapšeno 150 crnaca!

Mirni protest pretvorio se u ulične nemire u Kaliforniji
 

Pre dve godine, policajac Johanes Meserle ubio je na dužnosti crnca Oskara Granta na stanici metroa u Oklendu, istočno od San Franciska, dok je sa kolegama pokušavao da ga uhapsi. Sve to je snimljeno policijskom kamerom.

Od tada je u Oklendu povremeno dolazilo do rasnih nemira. Najnoviji protest izbio je odmah pošto je sudija Robert Peri iz Los Anđelesa izrekao kaznu od dve godine zatvora za Meserlea. Skup koji je trebalo da bude podsećanje na Granta, pretvorio se u protestni marš, u kojem su uništavana kola i razbijani prozori.

Johanes Meserle (levo)

Policija je proglasila skup ilegalnim, pošto je u sukobima jednom policajcu otet pištolj, a drugome su kola u pokretu nanela lakše povrede. Kada su počela hapšenja policija je privela 152 lica, pa su nemiri posle sat i po okončani. Kod nekih od uhapšenih nađeno je hladno oružje.

Meserleu, koji je pripadnik policije metro sistema oblasti San Franciska, pretila je kazna od 14 godina zatvora. Sudija Peri je presudu obrazložio svojim uverenjem da ubistvo nije bilo rasno motivisano, kao i da je Meserle izrazio kajanje zbog onog što je učinio.

2024 © - Vesti online