Nedelja 07.11.2010.
05:15
Tanjug

Gusari za otkup broda dobili 9,5 miliona dolara!

Somalijski pirati su napravili "dobar biznis" i u poslednjih nekoliko godina od otmica zaradili više desetina miliona dolara
 

Koordinator iz Programa za pomoć istočnoafričkim moreplovcima Endru Mvangura je potvrdio da su pirati za povraćaj tankera dobili otkup, javio je Rojters.

Supertanker "Samo drim", koji je u trenutku otmice prevozio sirovu naftu iz Iraka za SAD u vrednosti od 170 miliona dolara, ima posadu od 24 članova, pet Južnokoreanaca i 19 Filipinaca.

Mvangura je potvrdio da su pirati oslobodili i singapurski brod "Golden blesing" sa posadom od 19 Kineza, koji je otet u Adenskom zalivu u junu dok je iz Saudijske Arabije plovio ka Indiji. Nije saopšteno koliki otkup je plaćen za taj brod.

Somalijski pirati otimaju brodove u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu koje oslobađaju posle plaćanja otkupa. Na taj način su u nekoliko poslednjih godina zaradili više desetina miliona dolara.

Brodovi se uglavnom vraćaju neoštećeni, sa nepovređenom posadom. Mvangura je rekao da trenutno somalijski pirati drže 28 plovila sa više od 494 članova posade koji su njihovi taoci.

2024 © - Vesti online