Subota 06.11.2010.
23:08
Srna, Tanjug

Rusija: Poznatog novinara pretukli i slomili mu prste

Novinar je smešten u bolnicu i nalazi se u komi



Policija je otvorila istragu zbog pokušaja ubistva 30-godišnjeg Kašina, novinara lista "Komersant", jednog od najuticajnijih dnevnih listova u zemlji.

"Ja sam zaprepašten. Oni njega nisu samo isprebijali. Ovdje je reč i o svojevrsnoj poruci, oni su slomili prste na rukama jednom novinaru", rekao je glavni urednik "Komersanta" Mihail Mihailin Rojtersu.

Prema njegovim rečima, napad ima veze sa člancima koje je Kašin pisao o opozicioniom partijama.

Mihailin je rekao da je Kašin u bolnici u komi i da su lekari konstatovali prelome obe noge, oštećenje lobanje i frakturu vilice na dva mesta, dodajući da će lekari sutra odlučiti da li će ga prebaciti sa intenzivne njege.

Samo nekoliko sati nakon napada ruski predsednik Dmitri Medvedev naredio je glavnom tužiocu i ministru unutrašnjih poslova "da preuzmu istragu" napada na Kašina, navodi se u saopštenju iz Kremlja.

Medvedev je dodao da "kriminalci moraju biti nađeni i kažnjeni".

Vlasnik "Komersanta" je bogataš Ališer Usmanov, suvlasnik operatera mobilne telefonije trećeg po veličini u Rusiji "MegaFon" i investicione grupe "Didžital skaj teknolodžiz".


Napadi na zaposlene u medijima relativno su česti u Rusiji, pa i ubistva koja često ostaju nerasvetljena, poput ubistva Ane Politkovske 2006. godine.


Komitet za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, saopštio je da je od 2000. godine u Rusiji ostalo 19 nerešenih ubistava novinara.

2024 © - Vesti online