Subota 06.11.2010.
12:33
Novosti

EU: U upitniku neće biti pitanja o Kosmetu

 
Državne granice nisu pitanje za EU: Vensan Dežer
 

"Pitanja će biti podeljena u tri uobičajene celine - političku, ekonomsku i usklađenost domaćeg zakonodavstva sa standardima EU. To će biti, manje-više, slična pitanja poput onih koja smo postavili Crnoj Gori i Albaniji, naravno, prilagođena specifičnostima Srbije. Ovim zemljama smo, posle dobijenih odgovora, slali i dodatna pitanja, pa se može desiti da to uradimo i Srbiji", kazao je on.
 

Sa Prištinom o praktičnim rešenjima

Upitan da li status može biti tema razgovora Beograda i Prištine, Dežer je odgovorio:

 

"Srbija ima teme o kojima bi želela da razgovara, treba da se vidi da li je to moguće. U interesu je svih da razgovori počnu, da se pronađu praktična rešenja za ljude koji žive na Kosmetu i žele pravdu i funkcionalan sistem".

On je naveo i da pitanje tipa kolika je teritorija Srbije i šta sve obuhvata neće piti postavljeno u upitniku.

"Nećemo Srbiju pitati da odgovori o Kosmetu. Upitniku prilazimo sa statusno neutralne pozicije, kao što smo radili i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Isti princip važiće za upitnik", tvrdi Dežer.

Na pitanje kada Srbija može da očekuje status kandidata, ambasador EU je odgovorio: "Kada Srbija odgovori na upitnik, pregledaćemo ga. Naši eksperti će proveriti da li se odgovori na pitanja poklapaju sa stvarnom situacijom na terenu. Od trenutka uručenja upitnika, preko dodatnih analiza i provere navedenih podataka, pa do trenutka konačnog formulisanja mišljenja koje predstavljamo Evropskom savetu, biće potrebno oko godinu dana.

2024 © - Vesti online